Toysdaily 玩具日報

查看: 11669|回復: 25

[玩具報告] 遲了...??? Comicave - Iron Man Mark XLIII

Mark XLIII

Mark 43 可謂是 Mark 42 的最終完成型態,這款型號同樣搭載了部件分離系統,可在接收使用者的腦波召喚後迅速前來著裝,並能在東尼卸下裝甲後轉換為遠端操縱模式或守衛模式(Sentry Mode),自主性地為其提供保護。透過先前 Mark 42 累積的參數,這套裝甲的內部系統調整已正式完成,因此運作情況十分穩定,使用時不會再出現武器與飛行系統失靈、或是各部件傳感器對著裝指令過於敏感的問題。除此之外,Mark 43 也被賦予作為 Mark 44 中樞操縱單元的任務,配合低軌道衛星、第2代鋼鐵軍團與老賈的支援輔助,這款裝甲在作戰上的靈活性也更加提昇。

外觀上,Mark 43 與其前身 Mark 42 擁有完全相同的繁複造型,最大的差別在於配色的變化。相較於 Mark 42 以香檳金為主、紅色為輔的配置,Mark 43 則改採紅色為主的塗裝,裝甲部件上有多處色塊配置與 Mark 42 相互顛倒。

Source: Q for Quest

這是我第3件 Comicave 的收藏品。今次以 iPhone 式包裝設計,我個人而言就十分喜歡了!

這傢伙的 QC 及外形一般!反而表面的金屬色處理真的不俗。頭及胸口著燈這 Gimmick 亦已成為 Iron Man 系列 figure 的"標準裝備"了。配件還是比其他產品來得豐富。大家熟悉的多對手掌、特效、前臂發射器及肩膀發射器等。

先談缺點吧!QC 仍是那個老問題...... 未除塵先噴油......。我那只一點塵粒附在面罩上...... 雙眼偏大。上色亦不算準確。面罩近嘴邊位的金、銀、紅交界有重疊,所以在 QC 上輸了分數!另因他有 75% 是金屬製,所以在細節位置的表達仍未如理想。關節偏鬆,而最大的問題是為了遷就可動性而令大腿裝甲與股關節間的隙罅非常大,故對外觀上做成一定的影響。

優點方面,外形是水準以上。可動性超高!因為 Iron Man 竟然亦有 NT-D...... 有大量拉出式關節設計,所以擺姿勢時沒啥問題,可動性甚至比 SHF 還好。一些 1/6 的內構,特別是大小腿的設計在這 1/12 的比例竟然可以找到。如是合金控則自行再加分吧!

總而言之,Iron Man 的熱潮已開始減退。Comicave 如想在 Iron Man 這有如戰國時代的市場中分一杯羹,必須提升產品各細節位處理,特別是 QC 方面。同時定價亦不可以太進取。正如之前的 Igor 一樣,產品其實有一定質素的。但 1/12 比例竟然索價一千 (劈了價也要七百)...... 再看看三百多塊的 SHF,你是消費者又會如何選擇?一些無關痛癢的 Gimmick 可省則省吧!

Anyway,加油吧!反正我是死仕......

獨角獸式高可動摸式......

D.M.S. 玩味指數

外型 (40) 33.5
關節及可動性 (20) 15
佩件及 Gimmick (20) 15
品質管制/QC (10) 5.5
價錢 (10) 5.5

總分:74.5分

Next Sharing...

影得好靚呀!{:1_377:}

感覺好似瘦左啲,對眼咁大嘅!
請問條腰係咪冇關節?好似陏唔到咁
樓主咁快有得玩。腰部上色麻麻地
Good sharing!! Thanks!
金屬+細比例+高可動+燈效+特效配件+精美包裝售七百餘元的comicave,對比塑膠+細比例+高可動+特效配件+普通包裝售三百餘元的shf,大家會怎様選呢?
hyatt 發表於 1-6-2016 10:28 PM
金屬+細比例+高可動+燈效+特效配件+精美包裝售七百餘元的comicave,對比塑膠+細比例+高可動+特效配件+普通 ...

金屬與否,對我而言不是決定性因素,平手.
講比例,SHF較為美型,comicave有點點頭大身細.(SHF勝)
講可動,SHF及comicave都很好,不分高下.
講著燈,真心講,就算HT IRONMAN,我都只係試完燈就拆電,唔會著燈DISPLAY,我情願唔要燈平$100比我好過,當然都知好多人對著燈有情義結,不過唔著燈DISPLAY既人一定唔會小,當打和.
講特效配件,comicave可開甲,點計都係出色D.(comicave勝)
講精美包裝,comicave感覺好D,但我又咁岩唔係太著重包裝既人,反而著重對貸品既QC,我情願唔要華麗包裝平$50比我好過,所以當大家都係平手.
講價錢,點計都係SHF親民,一般人士都負擔得起,(SHF勝)於我而言,SHF小勝,但comicave都絕對唔差,只係性價比唔係最高而已...
PS:以上言論只係本人立場,不代表其他人士,請勿因本人字眼或內容而引起不快,如有冒犯,深受抱歉...:64:
Iron Man 的熱潮已開始減退 <--- 現在太多選擇 確實有點悶了
金屬+細比例+高可動+燈效+特效配件+精美包裝售七百餘元的comicave,對比塑膠+細比例+高可動+特效配件+普通 ...

Comicave, 尤其是shf炒到4字以上的話
Comicave 依隻比例好怪,頭大眼大,個身瘦到得骨甘。
如果依種質素,買SHF好過!
見過實物,真係好瘦
天碼 發表於 2-6-2016 10:54 AM
Comicave 依隻比例好怪,頭大眼大,個身瘦到得骨甘。
如果依種質素,買SHF好過!

有同感!42/43側面看係應該好厚好壯。這個43好似青少年的43。

身型SHF勝!
ilove12inch 發表於 2-6-2016 11:52 AM
有同感!42/43側面看係應該好厚好壯。這個43好似青少年的43。

身型SHF勝!

青少年的43, 師兄形容得好貼切!  
可能因為個頭同眼做得太大,令到個身顯得更瘦

就好係13,4歲身形,瘦猛猛甘
可以叫Comicave Iron Teenager
個人覺得黑色線太深(太明顯), 如果淺色d會好睇d.(無咁似"玩具")
我都覺得body太瘦. 另外好同意"Iron Man 的熱潮已開始減退", 所以另一個post都有講過希望CC可以跟貼d個市. 出多d"近期作品"而唔係再Loop Mk-7果d. (始終咁多年過了, 要買的人都買了)

個人覺得,依一隻計

外型 SHF 靚D ,依隻好似太瘦弱,同D黑線好似太誇張了

金屬 有金屬當然好,但如果外型一樣,但有金屬就貴幾舊水,咁我情願唔要金屬

可動 SHF 我已經好滿意,COMICAVE未玩過,冇資格評論

燈 當然想要,但都係果個問題,貴多幾舊水,我請願唔要,我屋企D HT IRONMAN ,SHF隻HULKBUSTER,其實除&#21655;&#21873;&#21873;買返&#22175;個陣開&#21523;,或FD&#22175;我屋企玩會開&#21523;,根本一直冇開過

特效 好似兩隻差唔多

包裝 完全冇所謂,因為我D FIGURE盒不嬲通通掉哂