Toysdaily 玩具日報

[個人收藏] 就地取材! Jada Toys BvS Batmobile 自加車頭燈~

Jada出既呢隻BvS Batmobile因為平靚正,加上貨源一度充裕,有興趣既ching相信都已經入左手。但相信大家都知道,唯一垢病就係無左兩盞車頭燈。

我自己本來買番來都諗住舊化下就算,以下係輕微舊化後,加燈前一攝:

但發覺睇落車頭位置真係比較空洞,加上靈機一觸可以試用簡單的材料加燈,於是就決定一試。我出呢個post前,上星期先見到呢度有神人幫丁咁細粒既蟻俠加燈,所以真係自覺小巫見大巫。所以事先聲明,我既方法一定唔係最專業最美觀的做法,其實仲頗粗糙,只係以我有限的材料同技術勉強做出來:

我做燈罩的材料其實只需塑膠standoff兩個 (中間孔大概3mm),同綿花棒一支。standoff一般用作抬高螺絲,本人工作關係,公司有,但唔知中文叫咩,但應該一般五金舖買到,但其實可以就地取材的物料有好多,例如lego,鉛心筆後面的擦膠蓋,etc. 最緊要有創意

真正加燈就要用正式材料 - 3mm白光led,幼電線,電池盒(本人用CR1220,但其實只要係3v就ok),開關

首先在standoff開個2.5mm的孔 (因綿花棒管大概2.5mm)

led燈剪短腳,焊上電線

剪一小部份綿花棒的棒,近棒的末端開孔,將led插入standoff,電線入綿花棒再從末端走出來,綿花棒插回入standoff。其實最理想當然係電線可以係standoff入面直接入綿花棒,所以其實理論上應該可以用高達個d 1 x 2mm超細燈,我用3mm只係因為本身有,同埋都有d擔心細led唔夠光

綿棒修短至合適長度

本來諗主就咁就算,但發覺可能燈膽範圍都係太大,對比實物照,都係決定加多個圈,我用一粒膠螺絲,剪走腳淨係要個頭,再係中間鑽個2mm孔,再黐上去

上色

直到呢一步我先發覺,其實應該一早將standoff 內外都先上一層色或黑色,因為件係白色,所以著燈後透光嚴重,要上好幾層油先遮到,仲要著住燈逐點去補,好煩。所以如果大家有意參考,最好事前做好遮光工作先

車殼開孔

安裝

跟住就係接駁,駁燈示範圖,基本上咁駁,兩盞駁法亦一樣,將兩盞的+/-接成一條,再駁去同一位置就ok

走線

開關位,我懶,只係用blue tac黐住,但既方便又快捷

舊化

我順便油埋車窗個幾條框,基本上完成

劇照對比

對比未改之前

謝謝觀看~ :64:
Nice{:1_377:}............................................................................
效果不錯,多謝分享。:shiny:
強。  如果改埋前輪可以左右轉就好了 :shiny:
好勁!! 加燈真係好玩好多{:1_377:}
wow 升值100X
ching good job!
真係好正bor////////////

畫龍點睛,相當醒神……正