Toysdaily 玩具日報

查看: 22932|回復: 17

[玩具報告] 大量新入Disney Marvel DC Lego人仔報告

好一段時間沒寫報告了。。。雖然呢一年多工作太忙,又流行post FB的即食文化。但一有時間,我還是想詳細dd寫玩具玩後感的。Lego人仔細細,但只要細心看,絕對有其可觀賞性的。

四月初爲馬騮們的雜物大掃除,發現幾年來買下的lego玩具像垃圾一樣散落家裏各個角落,於是的起心肝把lego人仔們都回收整理好(其他散件冇得搞了)。把自己放了抽幾年的minifigures series人仔的梯級企架,換上了馬騮們的lego人仔。

自己則另買了一個能放200隻人仔的貼牆企架放舊物。。。。。。買過櫃的人都知道,新櫃很多時間都會極速被填滿,這次就因美國隊長3的毒害而多買一大堆heroes,再加埋嗰套Disney

先說Disneyset,個價因爲很多人想要而飛天一兩天,我差d就用9魚買了。。。多等幾天已經平兩三舊。講番lego玩具本身,實物拿上手後,冇未出之前所想像的高質。我自己唔喜歡兩隻Mouse的死魚眼,而自己喜歡的超人特工隊嗰樣都唔得。。。。。。剩下的,自己比較喜歡【愛麗絲】的樣子和粉藍色裙子、【海女巫】的章魚腳、【船長】件衫金邊好看、【黑魔后】嗰套兩件頭衫、而【Stitch】和【妙妙貓】本來就是小動物,用上Q 版身形Lego人仔,不損其可愛造型。

呢轉買了3DC的角色,其中【Batgirl】心口蝙蝠圖案和皮帶用金色,靚!而【Supergirl】用上跟其他DC角色不同的布質披肩,好!另外,兩個囡囡上身圖案都加上腰身。【Green Lantern】冇咩特別,手痕買埋而已。

美國隊長3的上映,刺激到我也襯熱鬧買美式Hero12吋就冇錢買冇位放,咪買lego咯,仲可以齊人d~~

先買回Avengers2Ironman3的一些人物:大Hulk我就有了,咪買冇咩特別的平款的PolybagHulk】。之前嗰款細 Hulk仲炒到兩三魚,一樣是冇特色,唔明。PolybagPatriot】頭盔上色的確是比普通IM好一點點,加埋嗰個所謂腳print,都是一樣“物以罕爲貴”吧。。。【Black Widow】還可以,尤物lego囡囡都係修腰好睇;【Hawkeye】只是配角色我也冇什麼多說。

QuickSilver】件衫很特別,印上暗銀色網衫,唔同角度燈光有不同效果。角色設定“唯快不破”霸道討好,加上瓜了,以後unlikely再有新產品,可能因此爆炒吧。買得快銀,冇理由唔買埋妹妹【Scarlet Witch】。女巫冇咩特別,不過,身上有修腰圖案,好看d咯。當然買得兩兄妹咯,肯定買埋【 Visison】啦。幻視隻綠色唔係太似,心口d花紋唔知似乜。但金黃色真布質披肩醒目。

Captain】原祖嗰款頭太小,這款不戴頭盔換回頭髮,比例上好看一點(唔明 why唔出一款像下面的星爵一樣,可着脫戴頭盔的隊長);基友【冬兵】,特別之處,在於銀色手臂和紅色星星圖案;【Agent13】囡囡也有買,有腰圖案,but冇胸;【Falcon】電影形象應該是瘦面的,可能把頭髮脫下會自然d;【黑豹】在電影裏非常好打搶鏡,可能因此提升對其需求和售價吧。身體和頭部銀色花紋好看、仔細,睇真d眼睛是微黃色的。

Guardians of the Galaxy套電影自己唔係特別喜歡,而當年馬騮看完套片後買了Groot,這次便手痕買曬4位隊友咯: Starlord】面罩金色幾靚;【Drax】紋身有人仔面相在上面,很特別;【Raccoon】係買polybag版本,除了有BB groot以外,最重要係有小隊制服,心口徽章是金色的;3個都有了,冇理由唔買埋【Gamora】吧。

敵角就是無聊而買。【Electro】透明頭和手臂上藍色都幾特別,而【Red Skull】條皮帶都有Hydra標誌,有趣。【Ultron Ultimate】嗰d透明橙色件,非常eye catching,如果裝埋發光LED燈進去個空心橙色件,就perfect啦。

AntmanDVD買回來這麼久我都冇睇過,馬騮們就一早看了。馬騮見我買咁多人仔,鬧着要買,咪買給他們咯(反正他們玩兩玩後,又不是成爲自己囊中物嘛~)。【大Antman】的拿上手玩挺過癮。咦?電影有打開口罩一幕嗎?【中Antman】和【Yellow Jacket】兩件衫圖案都有用上銀色和金黃色,頭盔更加入透明件,正!

好啦,除了買入上面一堆版權角色以外,又手痕買回舊minifigures系列的【Bride】【Baseball Player】和“金色人仔”。來嫁個有錢人吧:

平放砌好lego人仔架,擺好位置的樣子,都挺人山人海、佔地很多的感覺。

一層層曡好後,其實非常省位。

口水係咁多,謝謝觀看報告。
is it a real Mr Gold or custom?
大蟻人 好正呀 ~~~~~  {:1_377:}
個櫃亮點!
////////////////////
Thanks for sharing, nice display.
lego 人仔買下買下...唔覺唔覺...數量也不少...
gazza兄弟人仔差唔多齊晒啦!{:1_377:}
observer 發表於 21-5-2016 07:51 PM
is it a real Mr Gold or custom?

我冇說是“Mr Gold”。。。:he:
tolete 發表於 22-5-2016 09:32 AM
gazza兄弟人仔差唔多齊晒啦!

主要都係有看過電影的主角先買。。。還有好多冇買,因爲我都唔識佢地。
mr gold好想要,真野要幾錢?
個架好正

人仔又齊。。。。買比仔最後自己玩。。祗
人山人海啊~~ :D
gazza1211 發表於 21-5-2016 07:39 PM
Guardians of the Galaxy套電影自己唔係特別喜歡,而當年馬騮看完套片後買了Groot,這次便手痕買曬4位 ...

呢個好正。。

收藏好壯觀啊!:shiny: