Toysdaily 玩具日報

查看: 26117|回復: 36

[新品消息] [產前試玩] Comicave 即將推出的四款1/12 Iron man

這是Comicave的1/12 Iron man系列,成品會以75%合金製作,型號分別是MK 7, MK33, MK39, 和MK43。
經由香港的代理公司提供樣版,為大家在成品推出前預覧一下。
收到的樣版之中,除MK43之外,其他三款仍是首版模型來的,但完成度已很高,
我在把玩這些樣版的時候,已經可以感受到將來成品的高可動設計。
眼部和胸部位置設有LED燈,而MK39的背部,也設有發光功能,  在裝上飛行特效部件後便可以展示出來。

MK 7
配件除數款手掌之外, 有展示出飛彈的配件可替換, 還有火炎特效件
MK7 01.jpg

MK7 02.jpg

背部與小腿有裝甲可以打開
MK7 03.jpg

MK7 04.jpg

MK7 05.jpg

MK7 06.jpg

MK7 07.jpg

MK7 08.jpg

IRON MAN 爆地的招牌pose, 輕易可以做到
MK7 09.jpg

MK 39暫時收到的配件當中, 有數款替換的手掌, 面罩, 和飛行特效, 不知出大貨時, 會否追加更多的特效配件呢...
MK39 01.jpg

MK39 02.jpg

爆地, 無問題~
MK39 03.jpg

MK39 04.jpg

MK39 05.jpg

MK39 06.jpg

MK39 07.jpg

MK39 08.jpg

MK33
配件有多款的手掌, 和四個火炎特效件
MK33 01.jpg

MK33 02.jpg

MK33 03a.jpg

MK33 05.jpg

MK33 06.jpg

MK33 07.jpg

爆地動作, 已經是這四款IRON MAN的指定功能....
MK33 08.jpg

MK43,
這已經是成品的先行量產貨品, 包裝盒也生產好了, 應該是四款當中, 會最快推出的一款
MK43 01.jpg

MK43 02.jpg

包裝很像手機盒的設計
MK43 03.jpg

配件也是有多款的手掌, 和四個火炎特效件, 還有肩部和手臂飛彈配件(之後的圖片會展示)
MK43 04.jpg

不可或缺的爆地動作
MK43 05.jpg

背部和大腿有裝甲可打開
MK43 06.jpg

MK43 07.jpg

MK43 08.jpg

可裝設肩部和手臂飛彈的配件
MK43 09.jpg

MK43 010.jpg

MK43 011A.jpg

MK43 012.jpg

MK43 013.jpg

MK43 和 MK33 已經是合金製作, 非常有手感,
可動方面, 個人認為合格有餘, 以成品的MK43來說, 關節緊實,
唯一不足的, 就是沒有配備展示飛行形態的支撐地台

謝謝觀看

Mark vii 好似不錯。1/12出合金幾好

依隻Mk 7 比例都得好好!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
謝分享~ 但SHF似乎會出IM, 真係難選擇~
又話出兩隻striker

是,他們會的!  Thanks
點解MK43 條頸好似咁長咁...... 看樣子, MK7 最討好...

MK43 條頸好長 x 2,除此之外其他部份都好。 四隻都好正!  發表於 24-5-2016 10:43 AM
其實Comicave 前身係o米PI ?~??~
milkgaryjeff 發表於 23-5-2016 03:31 PM

係 PI ,所以訂唔訂都要睇個人喜好啦!

我會等現貨先買
milkgaryjeff 發表於 23-5-2016 03:31 PM

Comicave 係買左 PI 所有既 license。但就換晒人造。
anyway ... 其實大家玩玩具都係睇 品質 ga ja ... 你大可以等佢出左,再睇下世界各地唔同 forum 既 review 未知到佢地 d 作品有冇誠意 law。
細細隻又好儲,又夾到SHF玩。
影得好正呀∼
Seen the real products and prototypes, I think they are the best 1/12 scale so far!
Vince 發表於 23-5-2016 04:27 PM
Comicave 係買左 PI 所有既 license。但就換晒人造。
anyway ... 其實大家玩玩具都係睇 品質 ga ja ...  ...

exactly!  yes, yes

comicave買了PI的license, 所以之前出的figure仲會有PI個brand, 不過依家佢可以用晒自己個名出figure, 人都唔同晒了. 所以可以睇成另一個品牌啦~

可能現在superhero電影都出得幾快, 每集一個新造型變相連玩具都好快"過期", 即係玩具出了MK-42無耐, 就已經有MK-43電影. 當然某d經典的造型遲d出都OK, 但我自己覺得, 好似出手機殼, 梗係出電話最新型號, 應該無咩公司會當人人都用iphone 6時, 先至出iphone4金屬殼吧...所以我自己都希望, 新品牌如果有心發展, 可以出多d比較近期d的角色, 當然少不免會同其他品牌正面競爭, 但如果對自己公司的出品係有信心, 應該唔需要怕. 再講, 如果連自己產品都信唔過, 咁出黎都無意思啦. 唔同賣點一定吸引唔同的客. 就好似當之前隻隻6吋figure都係百零蚊至3百蚊, 某牌子出布衫6吋, 售價是其他品牌的幾倍. 不過只要令人覺得物有所值, 一樣會有人支持, 成功將某類客戶"轉型". (就好似當年HT成功令人肯花錢在同樣是12吋但更像真更精細的figure)
ps: 當然如果是license問題, 唔可以咁快出咁就無計啦....
好靚好細緻,唔知價錢幾多呢?