Toysdaily 玩具日報

查看: 11876|回復: 27

[玩具報告] 竹谷式自在置物 - 馬 (彩色)

非常精彩的作品!不過,唔鐘意revoltech關節的話請三思。因為我係revoltech粉,係鐘意revoltech的關節可動的,所以本作我係玩得好開心。

正面同則面。造型好細緻。馬的骨格,肌肉同毛髪都有細心交待。
上色大概係啡色加用上金屬感的高光位同打陰影加強紋理表現。

眼,耳,口都可動實在好驚喜!

喉嚨同頸背毛都有分件連動。

低頭食草唔係所有馬都得的。

跳躍pose擺得好順手。之前點解咁受Figma氣呢?

成日賣的換身玩法。Revoltech我多的是,不過冇佛像。
換件係比較麻煩。睇說明書話背部同頸背毛可以坼徐,以後會有其他玩法同補件。好期待。

從幾時起我地已經接受左人馬係有翼呢個奇怪世界觀?

身裁上Alphas比例夾。

又到騎馬時間。今次非常順手。

同紅火龍劍士真係好襯。

姬騎士都係。

真係唔怕貨比貨。細緻度,骨,肉,毛的造型表現,關節量,上色等。一目了然。Figma多左個馬鞍呀!

我冇擺追逐pose。因為冇心機同發軟蹄Figma馬擺姿勢。

玩後小評
1. 造型,可動,上色同連動機關都好有心思同水準。完成度高。
2. 係一隻revoltech,玩時請有玩revoltech的準備。
3. 可惜之前麒麟冇出帖期間的進步係值得講講。
4. Figma隻馬相比真係太差太求其!因為本作真係值得自己一個post,唔應該被比較評論佔太多遍幅。唔係真係有排數。
幾錢?在那搵到?唔太貴都想要隻馬。
Figma馬立即比下去:(
山口野我只有mark I 同蝙蝠車。 想問樓主鐘愛revoltech關節那些地方, 等我可以研究下。
配紅火龍裝好match, good photo..
配芒亨又幾正喎...不過呢隻馬望落去一塊塊咁...講轉輪都係以前北斗隻黑皇號最正.....
山口響美感同形體上真係一流

Figma果隻....如果唔係made in japan同咁貴,我諗會好d
隻馬真係整得幾靚...
靚過FIGMA個隻好多添...
wing55699 發表於 20-3-2016 05:26 PM
幾錢?在那搵到?唔太貴都想要隻馬。

我在賊船bid的。之後再冇見放啦。不過可以留意一下。
之前舊時點都有賣。

謝謝支持!
睇到有的分別都唔及上手玩的分別。
figma的發軟蹄真係考EQ有凸
仲要甴曱之後毫無改進。
mushroom 發表於 21-3-2016 01:39 PM
山口野我只有mark I 同蝙蝠車。 想問樓主鐘愛revoltech關節那些地方, 等我可以研究下。

謝謝支持!
大家討論一下
1. revoltech簡單做到3方向轉動。如果手肘關節造shf的2重關節,通常係二頭肌上要加旋轉關節先可以前臂轉向另一邊。但係revoltech自己手肘一個就做到。我見到個球型就知可以點樣舞。shf mk45個腹部拉出,我好驚整爛,冇膽拉出好多,變成玩得唔盡。
2. 維持力高同維持高維持力時間長。個格格關節只要有6mm以上大都好受力。睇zetman對翼咁長槓桿個關節都頂得住,只要擺時唔將重心偏太遠令佢旋轉。zetman我已玩左幾年,雖然旋轉位有d鬆,但大概都定定地。就算shf新時可以,玩多陣實軟,仲係軟癱同我救唔到。有個時期revoltech成日用4mm同2mm,真係唔得的。今次隻馬都用最小6mm在關節位,好穩定。
3. 泛用。造型設計由每次從頭設計變成要就revoltech關節。可以累積經驗。最初時係同山口式切割關節一齊用。後來大部份可動位都用。可動模式亦一路改進。雷電搏頭開始用double joint,ultron仲加埋肩甲骨可動等。當然,shf mk45有拉出關節,2重關節,但係都走複習路線。今次馬仔做到的連動,我覺得仲有potential可以explore。
4. 容易換。全部standard。我自己係玩具要可動,但係又唔係好識修理。唔識好似狂四郎兄咁。買定一堆關節,一個鉗,幾個眼鏡螺絲批出應付到幾乎全部情況。通常係件件個窿開得唔好,就用眼鏡螺絲批。最壞時,用補料填滿個窿,手鑽開過仲得,但我未試過。
nothingworry 發表於 21-3-2016 02:46 PM
配紅火龍裝好match, good photo..

謝謝支持!
師兄有冇買返隻玩下
赤之鴉 發表於 21-3-2016 02:55 PM
配芒亨又幾正喎...不過呢隻馬望落去一塊塊咁...講轉輪都係以前北斗隻黑皇號最正.....

謝謝支持!
本作真係隻操得好fit成日做gym的馬。
我都好後悔冇買黑王!如果唔係一出即買左單頭雷奧。。。
而家買唔返黑王了。不過本作好滿意
driftchu 發表於 21-3-2016 04:06 PM
山口響美感同形體上真係一流

Figma果隻....如果唔係made in japan同咁貴,我諗會好d

謝謝支持!
figma馬真係冇道理的。
我買兩的價錢唔差好遠。係本作貴幾草。
小堅 發表於 21-3-2016 04:29 PM
隻馬真係整得幾靚...
靚過FIGMA個隻好多添...

謝謝支持!
可以話figma走卡通路線。。。?
質素差就係差,冇籍口好講的。
同時期對手做到的實在差好遠