Toysdaily 玩具日報

[分享討論] 這位便是香港的狗肉局長

香港學生真係咁可怕?

本帖子中包含更多資源

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有帳號?註冊

x
日日咁多人死,唔見這些人死..:74:
同學在事發後的聚會上講述的一段感受,以此作結:

『當我地多一個人,就可以阻多佢一陣;阻多佢一陣,就可能叫到佢落車;叫到佢落車,就可能接信;可能就會睇,可能就會諗,雖然我覺得佢唔會。但係我覺得就係好多野,我地未試過、未做過、未努力過,就咁放棄?,就咁睇住人地去做,其實我之前都一樣?,都覺得社會既野唔關我事,有好耐先面對架啦,好多人會去做架啦,有老師會幫我地企出黎架啦,出面咁多代議士會幫我地做架啦……但因為湯中無人企出黎,覺得多我一個唔多架啦,做左都無用架啦,可能就無人企出黎,可能就咁走左,可能就咁嘆咖啡走左都唔遲,就係因為我地去講,我地先有傳媒黎關注。

你可能覺得自殺問題…我都唔會死架啦,你死咪死羅,但你地有無諗過,而家既教育制度只會越黎越差,佢??講話去東莞、去一帶一路,都唔知講左幾多次,你地諗下,一個局長,係打從心底唔理我地架,如果我地都唔講,邊個理我地,邊個會聽我地講啊,希望大家今次無出黎,我知道有好多顧慮,但我希望湯中?學生,我地學校經已算係比其他學校開放好多,好多老師係支持我地、保護緊我地、撐緊我地,你地有無諗過,可能你地覺得比警察打,但我地係咪應該更加無畏無懼,更加勇敢去做,更加敢去關心,去發聲去做,而係多??聲音,可以令到香港?唔公義會消失。』

所以無好話班後生成日攪事..
當年基本法係現在班老而不攪的,佢地完全無參與過,佢地想自己生活自己決定都好正常...:74:
hompage 發表於 20-3-2016 11:54 PM
所以無好話班後生成日攪事..
當年基本法係現在班老而不攪的,佢地完全無參與過,佢地想自己生活自己決定都好 ...

如果真的跟足基本法, 無得嘈, 最大問題係,班特權人事亂解基本法, 這兒説原意不是這樣,那邊又自行加些原本無的制限上去, 全部任 up, 視白字黑字如無物, 咁有咩辦法無人嘈?
狗能局長先啱:Q:blame:
吳黑儉同班死黑狗真係死全家都有餘辜
個天好公平,佢可以拎返5000比佢呀媽做帛金