Toysdaily 玩具日報

查看: 15788|回復: 19

[詢問] 在秋葉原買模型

我想問在香港買高達模型平啲地係係香港買平啲呀?

因為遲下我會去旅行~想知會唔會平啲,預銀兩^^"
C HING, 香港D高達模型大部份都係5-6算左右, 你覺得日本買可以平得幾多呢? 最重要SIZE一般都唔細, 可能6盒MG都佔你一個喼, 提議你香港買罷啦......
除非果D款香港買唔到或炒價, 否則香港買化算D
同意SIZE都係一個考慮因素
就算有平都係平少少少少少, 除非限定野或者絕版貨
從來覺得去日本買模型GE
都係超級有錢人
Squall 發表於 10-3-2016 12:46 PM
就算有平都係平少少少少少, 除非限定野或者絕版貨

香港通街有那些係無謂搬。。日本大約平一,二十啦,搬先係問題。。。
不過上次見絕對無敵Q版只是千七Y。。香港Y價都無可能就買了。。
又見lighting兩部背包六,七百Y,當時香港有都Y價不過是但港幣。。於是掃了兩套,近排先見貓店賣差不多價。。。
hompage 發表於 10-3-2016 01:56 PM
香港通街有那些係無謂搬。。日本大約平一,二十啦,搬先係問題。。。
不過上次見絕對無敵Q版只是千七Y。 ...

係, 有時真係唔單止價錢問題
你點帶番香港先係問題...我舊合金舊野追得八八九九, 四月頭同老婆去都係齋玩
或者剩買下設定集。
題外話, 聽到有人講AMAZON開始肯將GAME送去日本國外
咁落去我連設定集都唔洗去日本買, 或者麻煩老友。
luciferdark 發表於 10-3-2016 02:01 PM
你點帶番香港先係問題...我舊合金舊野追得八八九九, 四月頭同老婆去都係齋 ...

要買真的可以買好多,問題搬吾到咁多,好多香港難揾,日本可能普通貸,當然吾係真港日都炒的貨啦,
台場 Gundam front 細細盒買盒限定還可以
nela 發表於 10-3-2016 03:10 PM
台場 Gundam front 細細盒買盒限定還可以

不過貓店長期有台場限定貨。。
當然去到買感覺吾同的。。
luciferdark 發表於 10-3-2016 02:01 PM
你點帶番香港先係問題...我舊合金舊野追得八八九九, 四月頭同老婆去都係齋 ...

而家果辺D舊合金都買吾落手,甩皮甩骨DX V型電磁俠都十幾萬Yen
K_K 發表於 10-3-2016 12:01 PM
C HING, 香港D高達模型大部份都係5-6算左右, 你覺得日本買可以平得幾多呢? 最重要SIZE一般都唔細, 可能6盒M ...

我當年有個同事咪係甘,去日本買盒PG 1/60 RX 178 MKII ,照yen計連税成1100港紙,仲要甘鬼大盒,我都吾敢tell him香港賣$7xx.
gunbaron 發表於 10-3-2016 04:31 PM
而家果辺D舊合金都買吾落手,甩皮甩骨DX V型電磁俠都十幾萬Yen

淘寶咁大個市場, 你我都明的
之前剩係香港人去搞, 搶唔晒我地散客間中都會執到好貨
依家我直頭無PLAN去睇玩具了...
hompage 發表於 10-3-2016 02:11 PM
要買真的可以買好多,問題搬吾到咁多,好多香港難揾,日本可能普通貸,當然吾係真港日都炒的貨啦,

限定模型我都明, 但咁大盒帶番嚟又要有機會壓凹...
除非個價相差極遠, 唔係的話我會俾香港模型鋪賺。
luciferdark 發表於 10-3-2016 05:24 PM
淘寶咁大個市場, 你我都明的
之前剩係香港人去搞, 搶唔晒我地散客間中都會執到好貨
依家我直頭無PLAN去 ...

反為我覺得舊合金未必關淘寶市場,新玩具or transformer我吾敢講,我覺得主因係D外國人搶貴左,話説小弟儲舊合金有廿年,十年前因為要買磚頭,所以要賣大部份珍藏套現,當年香港市埸死水甘,所以賣 依悲,D意大利人同法国人好出得起價,無敵飛天俠4号賣到2舊幾水美金,宇宙刑事人型合金又2舊幾水一隻,講得難聽D求其攞舊C出來都賣$,而家依悲死左,因D人自己識去日本阿虎bid,你留意下日本阿虎好多勁野例如電腦奇俠大膠電單車,巨靈神膠基地全部都係海外account bid.