Toysdaily 玩具日報

查看: 9055|回復: 16

[玩具報告] DC 6.5” Dawn of Justice Armored Batman 重塗 + 詳測

女兒第一眼就說 : “咁肥O既?” (那麼肥的呢?)

這隻價廉物美,可惜沒接地關節,且頸和伸直腰骨關節活動能力有限,但這也是HT,SHF有貨前的不二選擇吧。短片頸和腰測試: https://www.facebook.com/ericart ... os/242989686040360/

本來也不太鐘情厚甲版,但看見HT的黑甲就心動起來。這次乾掃水油黑鐵色,然後德國灰做一點層次。但效果不太顯著。[img]https://scontent-hkg3-1.xx.fbcdn.net/hphotos-xtf1/v/t1.0-9/12804892_452951271564814_4442054301668451657_n.jpg?oh=667c005fb6ddb0a77f72e429f8a6c46c&oe=57635C71

對比著HT的官圖,原來戰損花痕有銀色,所以就滲點1:3銀色琺瑯油 (X-20 稀釋),再用綿花棒滲白電油抹溢出琺瑯。[img]https://scontent-hkg3-1.xx.fbcdn.net/hphotos-xtl1/v/t1.0-9/12804803_452951264898148_8974539554955899053_n.jpg?oh=5ca9ad38d74a5df42afa4881005a8738&oe=57606C2E

其後覺得銀色太光了,所以再加點水油德國灰和黑色打影。當然效果不太明顯。最後消光面;半光盔甲就大功告成。今回黑熱色不太出,下次試一下會噴罐噴黑。
想這樣黑,但這是沒打前燈的效果

這就是黑鐵色 厚甲版

不用腳架站立也可以

我咀唇用了小小粉紅水油和咀滲了黑線

左為原色,右為重塗

不改色調下更能對比分別吧

原色太膠了

可動測試

那麼厚甲,當然手肘可動性有限

一字馬OK

青蛙跳OK

前踢只可這角度

爆地可以

---  
側踢可以

謝欣賞~

件膠袍太重,有點影響平衡…
numan123 發表於 5-3-2016 03:57 PM
件膠袍太重,有點影響平衡…

如果整布就更正!
還是等DC MOVIE的版本:handshake:
師兄油得好!!!:handshake:
Metallic black 唔知得唔得?
幾吸引,但要買得到先:no::no:
shoi1228 發表於 6-3-2016 11:07 AM
幾吸引,但要買得到先

這幾天玩具反斗城翻左貨. 我又一城同沙田分別買都有!
quincy 發表於 6-3-2016 04:37 AM
Metallic black 唔知得唔得?

就係呢隻黑鐵色為主... 其實再加唔加灰同黑適隨專便
我都重塗咗隻,我另改大隻眼.............

darknight 發表於 6-3-2016 10:34 PM
這幾天玩具反斗城翻左貨. 我又一城同沙田分別買都有!

去又一城只係行左個展覽,無去到反斗...係咪199?
shoi1228 發表於 7-3-2016 12:13 AM
去又一城只係行左個展覽,無去到反斗...係咪199?

茅錯~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
numan123 發表於 6-3-2016 10:58 PM
我都重塗咗隻,我另改大隻眼.............

我驚自己技術未得, 唔敢整布斗縫同加燈....