Toysdaily 玩具日報

查看: 19321|回復: 11

[分享討論] 《寵物小精靈》 要 改名成 《精靈寶可夢》

【on.cc東網專訊】                            救救「比卡超」!陪伴不少港人成長的日本卡通片《寵物小精靈》被改名《精靈寶可夢》,激起一眾本港「比卡超」擁躉維護童年回憶的決心,轟新名失去本地特色,難以接受。有比卡超迷在facebook專頁發起救救比卡超的「爭取Pokemon保留各地譯名」聯署行動,希望收集簽名推翻任天堂的決定,聯署活動推出短短半天,已吸引近3000名網友「like」爆,有網民轟「硬加比香港人對香港人好唔尊重!」任天堂近日宣布推出神奇寶貝全新3DS遊戲,首度加入中文版,並正名為《精靈寶可夢》。發起聯署的facebook專頁「PokeBeacon精靈燈塔」留言指,新名令不少港人難以接受,亦令他們擔憂「一眾Pokemon的譯名,到底是否也要統一起來,難道我們熟悉的比卡超,在香港也要變成皮卡丘?」聯署行動發起者指,明白及尊重官方統一譯名的需要,但希望任天堂在考慮統一漢字標題時,提供一個令人更易接受的方案,冀爭取在港官方標題以英文為主,以中文為副。不少網友派「like」大讚,有網友留言要守護比卡超,「我鍾意點叫就點叫,繼續叫返比卡超!」但亦有網友指聯署發起人未有弄清楚香港與任天堂的關係,「甘(咁)喜愛原文就睇日文,香港中文本來就吾(唔)係官方授權,佢(任天堂)又要照顧香港又要照顧台灣,點顧得來?」

http://hk.on.cc/hk/bkn/cnt/news/ ... 0302_00822_001.html

爭取 Pokémon 保留各地譯名聯署
https://www.facebook.com/hkpokemonfans/
================

唉 ... 叮噹 消失後到 比卡超 ~~~ :time:

本帖子中包含更多資源

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有帳號?註冊

x
幪面超人/假面騎士→幪面騎士

鹹蛋超人/奧特曼→鹹蛋奧特曼

:(
pein 發表於 4-3-2016 06:15 PM
幪面超人/假面騎士→幪面騎士

鹹蛋超人/奧特曼→鹹蛋奧特曼

呢兩個你可以放心到得喇
因為基本無衝突,就算被正名都只係統一叫「假面騎士」和「奧特曼」而已:p

其實點解唔用返大陸第一次漢化個老土名呢——《口袋怪獸》
話晒夠直接:x
簡化左容易叫:繼幪超、咸超之後,這是「袋怪」
呢套動畫不如索性以後係無記播果陣唔用廣東話配音同繁體字幕,改晒用普通話配音同用埋簡體字幕吖笨!:p

:42: ... 會唔會有版友覺得 「皮卡丘」 難聽過 粗口 ?

http://www.nintendo.com.hk/press ... _moon_release_3.htm
Vince 發表於 11-5-2016 05:58 PM
... 會唔會有版友覺得 「皮卡丘」 難聽過 粗口 ?

http://www.nintendo.com.hk/pressrelease/3ds_ ...

難受在佢無視廣東話

口袋怪獸、寵物小精靈、神奇寶貝

之前講話3地版權問題,3地個中文名都一早俾人註冊左,所以唯有綜合3地個名,合併叫「精靈寶可夢」去註冊。
咁我都情有可願……

但宜家連全部怪獸名都轉晒,擺明就無視香港玩家,咁唯有算吧啦,我玩妖怪手錶算數:ar:
有些名稱無改過喎!!
鬼武者 發表於 11-5-2016 09:50 PM
口袋怪獸、寵物小精靈、神奇寶貝

之前講話3地版權問題,3地個中文名都一早俾人註冊左,所以唯有綜合3地 ...

遲尐妖怪手表都係咁架咋 (^_^)
講到尾咪又係睇邊個快手囉.....
上面尐精靈名好似用咗台灣版咁喎{:1_374:}
"精靈寶可夢"登陸奇妙電視, 唔知比卡超會否"皮卡丘"咁叫?
redfish 發表於 4-12-2017 11:40 AM
"精靈寶可夢"登陸奇妙電視, 唔知比卡超會否"皮卡丘"咁叫?

比卡超不嬲用原聲配音wo...