Toysdaily 玩具日報

查看: 6481|回復: 10

[玩具報告] [雙圖流] Neca - Pacific Rim Striker Eureka (衝鋒發現號)

來自澳洲的怪獸殺手 - Striker Eureka (衝鋒發現號)

身高:76 公尺
重量:1850 公噸
怪獸擊殺數:11頭

MK-5 機體,是第一架、亦是唯一一架 MK-5 的 Jaeger (機甲獵人) ,系統完全數碼化,重擊的銅拳,膛載火箭炮、蜇型手刀和前胸導彈,反應速度很快,遠程攻擊與近戰肉搏皆擅長,是集各款機甲獵人的精華的精銳機種,而且它還設計有逃生艙。

作為擊殺怪獸最多的機甲獵人,在墨爾本、奧克蘭、布里斯班、悉尼、馬尼拉、馬來西亞古晉及墨西哥阿卡布科等地皆留下戰功。另外,前胸導彈發射器裝備的導彈使用的是特殊反怪獸彈頭。

"WMB2x90 Anti-Kaiju Missile Launcher! "

NECA 最新推出的 Striker Eureka (Ultimate Ver.),可以把其當成是最終版本吧?身型比例/ 塗裝/ 配件/ 關節也強化了,比舊版順眼得多,而今次的精華應該是胸前裝甲可以替換成炮台模式,及配有3支加上噴射特效的 WMB2x90 反怪獸導彈,頗有心思,而可動方面,最明顯的就是連接肩部的手臂關節,加上向後拗的方動,而且副度也不少,大大提高了發射胸前導彈時的自然感。

不過上色方面,色水仍然是十分「膠」而且舊化不足,但水印則算仔細及整體上色比舊版更立體,另外有個位置要注意一下,就是裝上背後中間的推進器的時候,要小心一點,筆者裝上去的時候,大力一點插栓就斷了,幸好拔得出來及修補好,但短期佈也不敢再裝上,總括來說這隻新版的"衝鋒發現號" 也見誠意,幾個月後推出的 Gipsy Danger (Ultimate Ver.) 也十分令人期待 (幸好Gipsy Danger 筆者只買了有船的那個版本 XD),亦期待NECA 佛心把 Crimson Typhoon 及 Cherno Alpha 也推出 Ultimate Ver.!

同之前個D比正左好多,D相加埋特效好毒......

想請問師兄請問邊度 幾多入手?

可惜大腿活動範圍還是很少,但整體比舊版好好多了
mecher 發表於 26-2-2016 12:48 PM
同之前個D比正左好多,D相加埋特效好毒......

想請問師兄請問邊度 幾多入手?

我係笑萬M記訂的,1魚6:36:
嘉豬 發表於 26-2-2016 12:53 PM
可惜大腿活動範圍還是很少,但整體比舊版好好多了

E樣真,不過美廠D 關節係單一少少,唔會同你做拉出式關節,
不過提腿時張大腿扭一扭向內就可以再提高少少
神打魔帝 發表於 26-2-2016 01:00 PM
我係笑萬M記訂的,1魚6

:64::64:
路過睇下先:43:
睇完D相我都想買反隻玩
神打魔帝 發表於 26-2-2016 01:00 PM
我係笑萬M記訂的,1魚6

琴晚睇過都幾重;但睇咗review可動還是一般。背部要用風筒!
hkh1993 發表於 26-2-2016 07:34 PM
睇完D相我都想買反隻玩

尋日去另其他野仲見有貨,有興趣就出手啦師兄:he:
ChrisLamXYZ 發表於 26-2-2016 08:17 PM
琴晚睇過都幾重;但睇咗review可動還是一般。背部要用風筒!

因為自己D NECA 未試過斷年就放鬆左,下次E D 位真係用風筒吹吹佢先好D:time:
神打魔帝 發表於 27-2-2016 10:42 AM
因為自己D NECA 未試過斷年就放鬆左,下次E D 位真係用風筒吹吹佢先好D

你玩左咁多隻先斷算好彩,我第一隻NECA鐵血戰士開未夠兩個鐘就比我整爛:die:
之後學識用風筒,現在會用熱水浸覺得好似快D傳熱