Toysdaily 玩具日報

查看: 12270|回復: 25

[玩具報告] [光劍 Lightsaber] Saber Forge Avenger

訂左兩個月早幾日終於收到包裹

依把lightsaber係仿照Obi-Wan Kenobi星戰前傳第一集同第二集頭半既設計
Order時可以揀唔同等級Initiate, Warrior, Champion, Hero
Initiate - 只係得劍柄外殼
Warrior - 劍柄連LED同充電池
Champion - 劍柄連LED,內置充電式充電池,聲效
Hero - 劍柄連變色功能LED,內置充電式充電池,切換式聲效

Warrior開始全部都有劍身跟埋,LED顏色都可以自選亦都有兩種光度LED可選,聲效基本有Jedi (Viridium)同Sith (Crimson)版兩樣

我訂既係Champion等級12W+既LED,顏色係Arctic Blue,聲效揀Viridium

劍柄非常忠於原著,好墜手質感好好,但係有d邊位有D鋒利所以我用砂紙磨滑平左一d
LED光度好夠,光過市面上孩記果d幾倍

聲效都唔錯,可以自己調校LED跳動頻率,聲音大小聲,同埋撞擊+motion sensor敏感度
劍身亦都好夠質量,Saber Forge標榜佢地既劍係經得起對打既,當然孩記都無得比啦

我都考慮左好一排先落到手訂依把劍
價錢黎講就都係同孩記無得揮喇...貴差不多兩倍到2.5倍

有興趣既就記得要响廠家個forum度做research,如果唔係好容易搞錯
Ching 我都入左把ultra saber d 入門級既劍。係就係幾型。但都唔知點玩...唔通落街舞咩
justice_wing 發表於 26-2-2016 12:09 AM
Ching 我都入左把ultra saber d 入門級既劍。係就係幾型。但都唔知點玩...唔通落街舞咩

可以去cosplay,其實出去耍無問題

而家星加坡都開始有人當普通運動咁教劍

其實搵到同好就得啦

我遲d應該會買套衫用黎cosplay,除左有特別活動都睇睇有無機會可以做義工去兒童醫院之類(唔知香港有無依d)

.我都等緊我把luke..漫漫等待.....:56:
孩記比以前ge MR更差一皮.....
takeshi 發表於 26-2-2016 12:28 AM
.我都等緊我把luke..漫漫等待.....

Parks Graflex 2.0?

我訂左,等貨中,廠話DELAY。。。。。唉  發表於 7-4-2016 03:21 AM

EP6...我like佢忠於原設定...

yes, 當然Graflex走吾luck,但吾係SF..佢冇Graflex...
takeshi 發表於 26-2-2016 12:33 AM
EP6...我like佢忠於原設定...

yes, 當然Graflex走吾luck,但吾係SF..佢冇Graflex...

喔喔 Prodigal Son

遲d ASP會有Graflex啊
我都有考慮整把無control box既Graflex
makten 發表於 26-2-2016 12:45 AM
喔喔 Prodigal Son

遲d ASP會有Graflex啊

yes...:shy:

原來Champion都可以有甘多野自己調校:@....以為得基本野...其實想要sparking...但又再貴D....:cool:

ASP..我試砌玩過..希望佢出得好...淨係玩Graflex都玩窮...obiwan要遲D先再買...仲有十字劍

如你想cosplay starwars 去特別活動做義工, 501部隊係最適合你....
無control box都正...我吾岩打,cosplay...當movie props收藏玩岩我

takeshi 發表於 26-2-2016 12:57 AM
yes...

原來Champion都可以有甘多野自己調校....以為得基本野...其實想要sparking...但又再貴D ...

501要dark side既角色先join得
Rebel Alliance我又唔見佢地有搞d乜
香港好似唔多依d野
Champion如果唔需要做d乜野改動其實都好夠玩
如果你唔會用黎打係咪Crystal Saber既Prodigal Son比較arm?
makten 發表於 26-2-2016 01:12 AM
501要dark side既角色先join得
Rebel Alliance我又唔見佢地有搞d乜
香港好似唔多依d野

係喎....:(   香港...好似光劍會都有活動
Rebel Alliance就吾知了....

yes..又已經正過MR好多...Crystal Saber...我覺得SF整得吾夠靚...寧願要sparking sound and colour
takeshi 發表於 26-2-2016 01:58 AM
係喎....   香港...好似光劍會都有活動
Rebel Alliance就吾知了....

可惜價錢都進取過MR好多:unhappy:

Hi,

Does Saber Forge has Luke's blue lightsaber?  I tried to look thru their collection but can't seem to be able to find Luke's blue lightsaber...........
Wtong23 發表於 26-2-2016 01:21 PM
Hi,

Does Saber Forge has Luke's blue lightsaber?  I tried to look thru their collection but can ...

They don't have the Graflex as a part of their standard line-up at the moment but they are going to have the Graflex parts for construction on the ASP when they're officially released.
想問師兄blade type長度揀了多長? 同埋上了劍柄後易唔易甩出嚟?