Toysdaily 玩具日報

查看: 24842|回復: 27

[詢問] Psycho Gundam = 重高達?

嚴肅問題:

為何Psycho Gundam中文是"重高達"?  

Heavy Gundam 中文又是什麼呢?
Heavy Gundam 叫 重裝高達

至於點解 Psycho Gundam 中文叫 "重高達" 呢 ~~~~ 我個人覺得係大家跟 當年 TVB 配音 叫法。
當年A-club年代已經叫重高達,由細叫到大。係近年先有人叫"精神感應高達"

少年,你太年輕了,幾十年前未有INTERNET,A CLUB幾乎係香港唯一的動漫月刊  發表於 21-2-2016 03:19 AM
A-club? What is A-club????  發表於 20-2-2016 02:01 AM
所以都係叫重高達親切D...
我個人覺得"Psycho"是來自這部電影: https://en.wikipedia.org/wiki/Psycho_(1960_film)  
電影中文名是"驚魂記"  (可能是台灣譯名).  

"驚魂高達" 不錯

"精神高達" 都ok.

"精神感應高達"......{:1_237:}
bigbigfriend 發表於 19-2-2016 01:24 PM
當年A-club年代已經叫重高達,由細叫到大。係近年先有人叫"精神感應高達"

嘩,幾十年冇聽過A-Club呢本野. 果時(85年)TVB冇做Zeta, 我地所有料都係喺Aclub到睇. 真正童年回憶
Toshiie 發表於 21-2-2016 03:49 AM
嘩,幾十年冇聽過A-Club呢本野. 果時(85年)TVB冇做Zeta, 我地所有料都係喺Aclub到睇. 真正童年回憶

在A-club之前,同公司嘅"漫畫週刋",都係我地呢D老鬼80年代吸收動漫知識唯一平價途徑,第一期2.5元一本,又有高達海報,當然無版權,但翻譯很專業,其實很多譯名都是由那𥚃走出來的。

我仲有keep第ㄧ期,zz gundam做封面  發表於 21-2-2016 01:09 PM

網上搵到 d 舊 A-Club 圖。以前沒有 internet 就只有睇 書。

fw from: http://propertyadviser.weshare.hk/kamshing/articles/1820446
以八九十年代嘅水平嚟講,A-Club算搞得唔錯啦,又有動漫情報,連電視遊戲介紹攻略都有埋,呢本野真係八九十年代香港動漫迷不可多得的恩物啊:^
Vince 發表於 21-2-2016 03:58 PM
網上搵到 d 舊 A-Club 圖。以前沒有 internet 就只有睇 書。

fw from: http://propertyadviser. ...

真係回憶來的,本本都有買,每期封面圖都係自己畫的,不理靚唔靚,但佢地真係做得好有心,同埋佢地有時討論的題目在80年代真係好前衞,甚麼"二次元後群症",當年細個真係睇唔明講乜,原來係講某些人沈迷動漫異性,唔鐘意現實男女.........當年都還未有甚麼宅男,電車男等等。
bigbigfriend 發表於 21-2-2016 09:56 PM
真係回憶來的,本本都有買,每期封面圖都係自己畫的,不理靚唔靚,但佢地真係做得好有心,同埋佢地有時討 ...

那個話題是叫「二次元自卑症」,正是電車男的癥狀。
{:1_197:} 第一次見!  大開眼界
我細個都有睇,都唔記得係小學尾定中學頭哦時睇。

細個無錢,好間唔中先買本睇。真係好懷念。
回到主題.

為何Psycho Gundam中文是"重高達"仍然沒有解釋??????
sonicking 發表於 23-2-2016 02:14 AM
回到主題.

為何Psycho Gundam中文是"重高達"仍然沒有解釋??????

咁真係要問返A club當年班編輯先知......