Toysdaily 玩具日報

查看: 6068|回復: 12

[詢問] 公仔溶膠怎麼辦?

各位師兄,我有幾隻拉打收入盒兩年,昨拿出來,發現痴立立,可以怎麼辦?用什麼可抹抹?謝謝幫忙。
我用電油,但要有脫色的心理準備
可以試下酒精,無保證
電油可清痴立立, 但有色一定脫色, 自己再上過油要.........{:3_139:}
見過有blogger話可以用凡士林輕力抺,個人未試過。

一般自己會噴光油/消光,呢招試過ok,但不肯定係否百分百隻隻膠都得。
可用洗潔精減輕D出油 (只能減輕,會再出) ,
不過起碼好過用電油,天拿水甘傷,會溶油
溶膠應該係塑化"際"  , 用來令表面光滑, 如果溫度高及空氣唔流通就會分解返出來, 你試下放係D  干爽的地方
其实它溶的是漆。最好放法是thinner 洗,然后重油。如果唔系,情况会越来越糟。
謝謝各位師兄意見。

重油無呢重技術,所以不敢用電油。

妄想由佢地站於櫃內,唔掂佢咪唔知痴立立?
ilove12inch 發表於 22-1-2016 05:22 PM
謝謝各位師兄意見。

重油無呢重技術,所以不敢用電油。

我以前試過咁做唔work,會痴塵,跟住我隔離有第二隻figure,  痴住隔離嗰隻呀,一分開仲搞到隔離嗰隻甩埋油:cool:
rakuten 發表於 22-1-2016 10:17 PM
我以前試過咁做唔work,會痴塵,跟住我隔離有第二隻figure,  痴住隔離嗰隻呀,一分開仲搞到隔離&#2 ...

My god!:no:

問過人,話用風筒熱風吹!我試一隻然後同大家匯報下。
ilove12inch 發表於 23-1-2016 10:59 PM
My god!

問過人,話用風筒熱風吹!我試一隻然後同大家匯報下。

等你匯報:x:):handshake:
我用conecet cleaner 都ok……試過1/6 hottoys 沒甩色