Toysdaily 玩具日報

[玩具報告] -名將-Movie Realization 浪人 Boba Fett

這件可能係我今年購入的最後一款玩具
而有趣噶係,佢係我近二十年來所購入的第一款STARWARS題材玩具...

雖然自細就睇星球大戰電影同埋玩X-WING、JEDI果啲PC GAME長大,但我本身算不上係一個忠實星戰FANS;而且美系玩具亦甚少接觸
選擇呢款玩具噶原因完全係因為睇中竹谷隆之啲設計,當然仲有Boba呢個人物的造型..
MOVIE REALIZATION(簡稱MR)呢條LINE早在2009年就接觸過,當時買佐一盒初號機,而原型則由安藤賢司負責
可能因為MR系列在監修、造型、SIZE、材質、制作工藝等方面都與SIC系列極其相似,所以有不少玩家就直接稱之為SIC;而我都一直認為MR其實就係SIC的分支...

MR產品數量不多,有幾款堪稱經典.而且響2010年之後好似已經冇發布過新品消息..
當大家都以為MR條LINE已經成為歷史之時,2014年初BANDAI公布了名為"名將MOVIE REALIZATION"的新系列
即以星球大戰人物為原型,與日本古代戰國的武士、士兵、忍者等等形象相結合,設計出造型別具一格而又符合人物特點的可動FIGURE

-----------------------------------------------分割線---------------------------------------------------

我其實從來都唔鐘意影包裝盒噶相,不過今次破例影幾張
因為名將MR竟然沿用了SHF真骨雕系列噶包裝規格

竹谷隆之設計,谷口順一負責原型制作

呢種包裝唔單止簡潔美觀,睇落去又高級,而且外盒的紙質好厚好實凈;
內包裝的空間利用率極高,節省空間之余所有配件亦都展示得一目了然.既美觀大方又便於收藏
盒蓋內側就係大家都好熟悉的電影開頭果句"A long time ago in a galaxy far, far away...."

除佐造型手之外的所有配件
因為附帶的造型手有5對(10隻)咁多,就唔擺曬出來喇...
配件方面主要武器有招牌式EE-3 blaster rifle同呢個系列基本都有附帶的武士刀之外,就剩翻果一堆各式各樣噶暗器..
呢個類似忍者噶設定可能係為佐突出Boba作為Bounty Hunter(擅長埋伏、偷襲)的職業特色

裝上配件之後的完整造型
Mandalorian battle armor的大體觀感依然保留;而在這個基礎上加入日本武士鎧甲的元素
這亦是竹谷隆之"試圖把概念回歸到原點之後進行再設定"的用意罷...

背部可以看到金屬質感飽滿的Z-6飛行背包
Painting連銹跡都模擬出來,十分精彩

局部特寫
皮帶同腰袋的皮革質感刻畫得好真實
心口左邊同額頭的戰損彈坑就有少少畫蛇添足了

左肩甲上的Mandalorian派系圖騰LOGO十分顯眼

佩刀固定在左腰間的爪狀零件上
同左裙甲上的大腰袋幹涉最為嚴重......

右邊亦同左邊一樣
從腰部零件垂下的小腰袋同裙甲上的大腰代相互幹涉,直接影響了大腿的可動

Boba招牌式的披肩.造型好正,可惜painting沒有用啞光漆,搞到質感好怪

飛行背包上面的導彈可以拆除

相信好多人睇到左手呢個暗器都會會心一笑...
咩話?你問火焰噴射器?冇呢啲嘢嚄....

右臂呢條鐵管就唔多清楚係乜嘢

頭盔右側的天線改為可活動式強化目鏡

目鏡正面

小腿部分收納苦無同手裏劍等等一共5把暗器
呢個細節好豐富,亦係本人最鐘意的一個部分

Boba的招牌式武器,EE-3 blaster rifle

以painting準確表現出木質槍身與金屬準鏡的不同質感
而拉栓部分的這個小零件是可動的

POSE

膝關節的可動幅度有少少超出個人預料.竟然可以擺出半跪POSE
如果大腿部分幹涉仲少啲就非常之好...

-----------------------------------------------完--------------------------------------------------
睇來美系玩家唔多鐘意日系設計....
非常精彩既介紹、謝大大
精彩報告,非常吸引。

又是篇高水準分享!!!{:1_238:}
ching不用太寒心,這系列在這邊人氣確實比較不高
不過死忠的就很死忠{:1_220:}
看到有這麼高水準的照片,搞得我也想來照照了..
我到現在未拆盒....{:1_222:}不過設定上,左胸口原作有顆彈丸孔..所以照搬過來了..
超正報告!
呢個系列我都有愛!
不過想白兵量產是會破產的~~~

期待師兄報告~~~
仲有其他同系新產品!