Toysdaily 玩具日報

查看: 12134|回復: 15

[玩具報告] Phicen Tomoe 美腿女武神 - 巴 - Part 1 (小小化妝)

呢排冇乜其他野玩,繼續玩Phicen. Tomoe同Liesel Van Helsing 同時入手,配件少D, 但又係值得推薦既figure。
Tomoe 係 Crusade Comics - Shi中的角色,和Shi是敵是友,在Shi失蹤其間,Tomoe化身成Shi。
而Tomoe idea係 日本女武神 - 巴御前而來, 1996年Shi vs Tomoe 既創作。
呢次Phicen tomoe還原度很高, 官圖真係駭鬼,但實物就好唔錯。
頭,小弟只係加左少少妝同整深頭joint位外,大致上用原廠。其他乜都唔洗搞。
不過尼排忙D, 影住part 1先。

part 2 扇 不日....................
part 3 Tomoe vs Shi 不不不不日....................
part 4 Tomoe vs 關雲長 不不不不不不不不不日.......................

加影, 關雲長 潤色 ver.1

加影, phicen 豬皮

好靚女,反而豬皮好嚇人,反差好大:shy:
呢隻衣服好不錯呢,想要衫衫,頭都算不錯
頭雕加化妝好掂!讚!

Phicen素體始終喜歡穿好少好少,無謂浪費了包膠手工。
呢隻係鋼骨素體嗎? 另外腳連住鞋除唔到?
very nice ~:handshake:
Amazing work! Awesome! {:1_377:}
哩隻正,面相吾錯{:1_197:}
去完首爾,靚晒!師兄用咗邊個body?
rx78man 發表於 26-10-2015 09:05 PM
好靚女,反而豬皮好嚇人,反差好大

Thanks Brother,
其實豬皮唔係唔以, 係眼細左,個頭可以劃好D,
ilove12inch 發表於 26-10-2015 10:18 PM
頭雕加化妝好掂!讚!

Phicen素體始終喜歡穿好少好少,無謂浪費了包膠手工。

Thanks 讚 ^ ^
其實求其加幾筆, 本身上色已OK。
小弟亦愛好身材, 有試過拉低D件衫, 但唔係好得。
indy2123 發表於 26-10-2015 11:31 PM
呢隻係鋼骨素體嗎? 另外腳連住鞋除唔到?

係鋼骨素體,除到鞋,佢係無脚掌果只鋼骨body
swan1023 發表於 28-10-2015 03:43 AM
去完首爾,靚晒!師兄用咗邊個body?

係無脚掌鋼骨body, 實物係好美腿feel
二哥潤色好正,求教 !!!!
KC@toys 發表於 29-10-2015 04:21 AM
二哥潤色好正,求教 !!!!

不敢話教,share下小弟潤色時會搞D乜
潤色颜料: 乾粉,
潤色筆: 小号平頭水彩筆, 國產平价面相筆,
妆颜料: Acrylic Paint
妆筆: 日本產 00 & 000面相筆,

呢個二哥頭唔知係咪原廠嘢。只可以肯定唔係Inflames Toys X Newsoul Toys 果頭雕。但又非常似。。。
個頭主要唔夠紅,輪廓唔夠深。

一般先搞個嘴,用Acrylic(黑+Transparent Medium) 劃番唇中間橫線。(女仔就會加埋唇色 (紅 + Transparent Medium + Peral Medium)
下唇底潤小小中棕色。

第二步搞個鼻,用黑+Transparent Medium Acrylic劃番個鼻洞。用少黑+棕+多Transparent Medium Acrylic劃深小小鼻翼和眼袋。

第三步潤色, 用深D既棕色,加深法令, 眼下,眉心。

第四步潤色, 用紅色潤全面,完成。

Remarks: 上乾粉支筆要少少濕(好少), 直接係支乾粉上擦, 再用紙巾印下先上面。可能上十幾廿次先覺得上左色 。上深左可以用手指推散佢,或者用水擦晒佢。

附一張各面型打深影和胭脂 参考圖