Toysdaily 玩具日報

查看: 10332|回復: 20

[改造交流] [獻醜重涂] - Silken Floss, 冰冰, 楊冪, 湯唯。。。

呢排好给力去練習repaint. 事关手上好多好唔得既頭。特別係phicen。
在TB有個師父用phicen冰頭repaint到8-9成似冰冰。發覺Phicen D頭輪廓係好似, 問題係個妝。

repaint唔難,好似我呢D咁樣衰既repaint真係唔難。
一粒鐘唔洗就得。希望練習多D會進步。
小弟全用Acrylic油, 面相筆真係唔可以用强國,筆毛要夠彈性。

大家請盡力踩!! 踩踩踩踩踩Thx

練習1

練習.2

練習3

練習4

練習5

愈見進步了~ 冰冰和幂幂塗得不錯~~~
十分唔錯,支持!
沒人天生是高手,加油
支持重塗!!!一起努力!!!:77:
師兄好有心機.
加油~加油~
Ching 想請教你肉色用邊隻好,同用咩筆?另外建議可試下植眼捷毛,會成個精神晒
KC@toys 發表於 14-10-2015 03:39 AM
Ching 想請教你肉色用邊隻好,同用咩筆?另外建議可試下植眼捷毛,會成個精神晒

大家交流下 ^ ^
小弟呢幾個頭都無上肉色, 大多頭都用左肉色黎做,
小心D擦走原來既眼妆,劃好后用乾粉潤色, 就OK 。
我亦有上过肉色, 我用Acrylic油 Natural Skin + 少少Chocolate brown + 少少白。
由于手油, 開得好稀同要上10幾次色。。。
面妆會用00或000面相筆, 大面積的周0.5cm既一般雙星平頭筆。

植眼捷毛, 我有試過,TB買BJD既眼捷毛用白膠漿貼上去, 但係效果唔好。
由于figure 眼型細過BJD, 最細既BJD眼捷毛貼上figure度都覺得捷毛和捷毛間距離太潤
如疊起用,亦唔係好靚, Ching 有冇好提議?

D Acrylic油要買流質D既, 有D好似牙膏甘, 會好難用。
Acrylic油都有好多變化,有好多"medium"添加劑配合用。最好係無毒。

你介唔介意做多啲練習,我可以借個頭俾你,是我早前找人custom的,pm我!
功力每見進步 ,加油 {:1_223:}
湯唯幾似, 厲害

冰冰好似左邊似D        
KC@toys 發表於 16-10-2015 07:11 PM
用最細size的捷毛再剪短
https://lh3.googleusercontent.com/pH4vhWPbwd3qR1FI3ViVFKZ8PbpMpx5MfnGWIVq3 ...

thanks Ching,
但D link 開唔倒, 可以再比多D資料嗎?
rilplsc06 發表於 28-10-2015 11:59 AM
thanks Ching,
但D link 開唔倒, 可以再比多D資料嗎?
貓女原本整得好D,但甩過重整無之前咁好心機