Toysdaily 玩具日報

查看: 5647|回復: 13

[玩具資訊] Playimaginative closing down

Playimaginative  is closing down
Where's your source?
因為佢未收到1/4既MARK 42
不是已被收購嗎?

………………………………
收購唔緊要,拖了2年貨 1/4 Mark 42 2年拉. 踏入2015好似死咗咁
竟然仲有人等緊隻1/4 Mark 42?
睇報導之前PI被Comicave(CC) 收購了, 因此PI擁有的IM系列版權都一併去了CC度. 我估PI連license 都賣埋, 就算公司還在, 但得個殼仲會出東西的可能性很低吧...

雖然聽落CC後台好勁, 不過都怕俾o左訂等幾年先派貨, 所以咩都好, 一定等現貨先~ 如果出幾隻都OK先會考慮訂佢o既產品~
但隻42應該點都會出,見佢facebook所有野都整好晒

隔離台有Cc訪問。
C話收購了版權,但還是PI名義,下回續約才轉名。另外又只請了三名舊員工。實際跟P已無關係。公仔也是全新設計。無提42。請大家當新公司來看。
其實如果新公司接手之後咁快就出到隻shotgun(佢地講係自己設計同生產), 咁PI攪咁耐都無貨賣又真係顯得PI唔多掂....

ps: 唔提都唔知原來隻1/4 MK-42仲未出...
closing down......not closed:(
ZION 發表於 15-10-2015 10:38 AM
closing down......not closed

CC已明示Playimaginative只存在於包裝盒上面.
估計PI老闆們還在世, 至於他們拿住筆頂手費去左邊? CC無講.
jeffloh 發表於 14-10-2015 03:04 PM
睇報導之前PI被Comicave(CC) 收購了, 因此PI擁有的IM系列版權都一併去了CC度. 我估PI連license 都賣埋, 就 ...

之前pi 都有師兄話佢後台勁,(唔知點解佢地知佢後台勁?)
numan123 發表於 17-10-2015 01:32 PM
之前pi 都有師兄話佢後台勁,(唔知點解佢地知佢後台勁?)

我之前都有聽過PI是DD尼有份的(不過唔太sure是什麼合作的方式還是有股份果種), 所以當時佢出ironman 1/6, 我都覺得是否"陰"HT的, 因此HT一定會重金買晒所有1/6的版權去保護自己. 之後都見PI只出了一隻MK-7已經無再出改為1/4的. 所以可能真有其事都唔定. 不過我又唔玩ironman系列o既, 所以PI出唔出到, 邊個有咩license都唔係好關我事~