Toysdaily 玩具日報

[新聞] 吳亮星「偉論」:飲鉛水延年益壽

立法會內務委員會昨就鉛水風波召開特別會議,金融界立法會議員吳亮星就發表「偉論」,指近年人均壽命延長,問政府從科學角度而言,有否看到或研究顯示鉛對壽命產生變化,「如果(水)含鉛量適中,(是否)有助於延年益壽呢?」

{:1_376:}{:1_376:}{:1_376:}{:1_376:}{:1_376:}
he drank lots of lead water

如果大家昨日有睇電視,應該會見到各個新聞台都無限loop政務司司長林鄭月娥爆seed言論,先批評今次食水含鉛風波過度政治化,繼而再話要啲官員飲鉛水係屈辱。佢本人已經喺內部會議指令官員,日後出席公眾場合再遇到類似情況,都唔可以接受屈辱,因為佢哋唔止維護個人尊嚴,更係成個特區政府尊嚴。
嘩,真係好打得林鄭鄭呀,我係AO都一定濕晒…對眼,個上司咁勇猛,你都冧啦。不過換個角度睇,原來飲一杯聲稱鉛水係屈辱呀,咁一眾公屋街坊、學生哥、打工仔等等,咁多年來飲落咁多鉛水,又係唔係屈辱?林鄭言下之意係咪小市民飲鉛水唔係屈辱,但為市民服務公僕要飲「鉛水」就係屈辱?
hk小文 發表於 19-10-2015 09:06 AM
如果大家昨日有睇電視,應該會見到各個新聞台都無限loop政務司司長林鄭月娥爆seed言論,先批評今次食水含鉛 ...

換個角度睇就知公務員係呢個垃圾政權下士氣係幾咁低落,林鄭r爛塊面都要保住佢地.........