Toysdaily 玩具日報

[分享討論] 大家點睇扭蛋呢個唔算好興旺但又生存左咁耐的現象?

mfleo2010 發表於 17-9-2015 09:00 AM
還記得在扭蛋機抽黃金戰士(黄金戦士ヶみюЭьユ&#12 ...

師兄,大有同感。但問題係果陣黃金戰士都係$2扭一次,所以師兄可以狂扭11次($22),成本接近可以食到快餐店晚餐。
但現在如果翻出黃金戰士,估計無$25都唔駛指意有得扭一次。如果師兄用狂扭11次來博主角,成本已經可以($275),等於食4次茶餐廳晚餐。
鬼武者 發表於 17-9-2015 08:06 AM
其實真係要多謝八達通……令人好似碌卡咁唔睇價錢去嘟……
如果冇八達通,我諗好多人身上都唔會突然有幾個 ...

所以瑞記唔再更新吃硬幣的蛋機內膽, 直接轉晒做八達通機.
不過日圓回落左咁耐, 瑞記蛋價唔減, 反而加至10算, 唔通因為要畀錢八達通和額外電費?

可能因為責數耐蝕息,仲要輸手續費...  發表於 2-11-2015 11:09 AM
wannnnnabe 發表於 17-9-2015 04:17 PM
師兄,大有同感。但問題係果陣黃金戰士都係$2扭一次,所以師兄可以狂扭11次($22),成本接近可以食到快餐 ...

孩童時又怎會有這樣的心思去計算付出和所得是否合理呢?
當時心中也只是想得到主角公仔而已。
現在回想也覺得好笑。:34:
以前扭單色動物  - 2毛
扭單色宇宙大帝/六神 - 5蚊

10年前的龍珠HG - 10蚊 ; 大蛋15蚊

by 老餅
六神模型唔係兩蚊咩?
以前每日一扭。自從6算便戒左。跟住停買一套裝,只抽一野便算。
覺得日本呢個地方好吸引,佢地有呢個市場去design自己的動漫畫,扭蛋
對唔住,衝口講了廢話...
脾如呢個2014年的еь斎藤イモ,好正,諗番轉頭又係一條好橋,好似inside out 咁.

ZYOT 發表於 17-9-2015 11:24 PM
脾如呢個2014年的еь斎藤イモ,好正,諗番轉頭又係一條好橋,好似inside out 咁.

嘩!呢套野頂癮喎!仲有無機會買到?
wannnnnabe 發表於 18-9-2015 10:37 AM
嘩!呢套野頂癮喎!仲有無機會買到?

香港好似冇出,可能要搵
扭蛋其

[size=55.2833px]Deleteeeeeeeee
{:2_280:} {:2_280:}{:2_280:}
dodiddid 發表於 17-9-2015 10:37 AM
現在價錢驚悚—扭也要三十至四十元一個,真心的表示玩不起!

對!三十至四十元一個.... 價錢的確高左D....
買一SET 都幾百蚊.... 呢個價錢未必會揀扭蛋products...
扭蛋依然有市場