Toysdaily 玩具日報

查看: 5672|回復: 12

[玩具攝影] 手繪頭雕:Rise

由日本神人手工繪製的頭雕,有著驚人的細緻度,
素體是搭配PHICEN的鋼骨全包膠塑體,
沒錢買鞋子,大家將就看 ^^"

眼眶跟嘴唇都有刻過.....
原本的頭雕是很平面的。全臉都有化妝

搭配全包膠素體來講頭的比例略小了點

肩膀的關節沒喬好......
有兩段關節,所以鎖骨應該往上抬一點

綺夢,4 ni?

可以跟你跳支舞嗎?

出力怕頭雕會壞掉,不太敢轉頭......

頭小才合八頭身、九頭身美女呀~

這身衣服穿久會染色吧...?
waynex5 發表於 10-9-2015 06:09 PM
頭小才合八頭身、九頭身美女呀~

這身衣服穿久會染色吧...?

會染色沒錯,所以拍完照就脫掉了
呢個真係大師作品, 佢刻眼, 刻嘴的碓3D好多。  以前我也想拍一個,當時要4-5万yen, 好誇張。但真係太貴, 當時日本大師只入手左 c_love。但同呢位仲低幾皮。

由于日本太貴,小弟當时找了不少強國OB妝師父。不過小弟近年轉左玩Kumik 多。

小弟覺得用鋼骨配OB頭會太大隻,配舊phicen會好D。如會著D遍關節既衫,可以試下配N004白素体。
rilplsc06 發表於 11-9-2015 04:46 PM
呢個真係大師作品, 佢刻眼, 刻嘴的碓3D好多。  以前我也想拍一個,當時要4-5万yen, 好誇張。但真係太貴, 當 ...

謝謝師兄經驗分享,若不是幸運低價拍到,還真是負擔不起這種大師級頭雕呢 :78:
這頭雕真的很漂亮.
uiamiam 發表於 11-9-2015 06:26 PM
這頭雕真的很漂亮.

實際拿在手上看更是讓人驚嘆呢:handshake:
真髮好迫真~~~~~~~~~~~~~~~~~
denniskwong 發表於 12-9-2015 09:53 AM
真髮好迫真~~~~~~~~~~~~~~~~~

其他大師的作品未必會整髮,看起來會很毛躁,這位大師有做整髮手續感覺完全不一樣
身材好正喎,樣子亦很甜美
stockholder 發表於 13-9-2015 12:09 AM
身材好正喎,樣子亦很甜美

拿在手上可以看很久:)
kashin 發表於 12-9-2015 11:30 PM
其他大師的作品未必會整髮,看起來會很毛躁,這位大師有做整髮手續感覺完全不一樣

係, 好貼服既感覺, 真髮公仔好難攪
denniskwong 發表於 14-9-2015 10:54 AM
係, 好貼服既感覺, 真髮公仔好難攪

他們日本的繪師在拍照的時候頭髮大多是用熱水沾濕做造型而已,但是我不敢用,因為怕發霉