Toysdaily 玩具日報

[公共車] Faster. Stronger. Safer. The New Panther. (長文, 多圖注意)

(麻帆良市時報記者鹿目まどか報導)
作為全球三大消防車同消防設備生產商之一,
奥地利 Rosenbauer 嘅出品喺全球超過 100 個國家同地區被廣泛採用,
佢地推岀嘅 Panther 機埸消防車系列, 由 1991 年推出至今,
更喺全球多個機埸服役中, 成為 Rosenbauer 引以為榮嘅機埸消防車出品。

2015 年 6 月 8 日, Rosenbauer 向大眾公佈,
第四代全新一代嘅 Panther 機埸消防車系列正式面世,
唔只係一次大改款, 新車處處每一個地方都係全新設計,
更強調新車 "更快、更強、更安全"。
全新 Panther 嘅駕駛室 "屋仔" 骨架設計經過改良, 符合 ECE R29-3 標準,
並附有安全帶感應嘅車側防撞氣袋同車頭抗撞裝置, 以保障車內隊員安全,
新 Panther 同前作一樣, 可提供 4x4 同 6x6 底盤嘅選擇,
配用由 Volvo 提供嘅 Euro 6 標準 D15 引擎,
發出高達 750 匹嘅馬力輸出, 附有 6 前速或 8 前速全自動波,
由 0-80 km/h 加速只需 22 秒, 最高時速可達 115 km/h,
6x6 版本亦可於 29 秒内完成 0-80 km/h 加速,
最高時速亦可達 120 km/h。
車頂可以配罝 Rosenbauer "Stinger" 刺針水炮,
除左可以作多角度同高空射水之外,
亦可透過刺針穿破飛機機身向機艙內射水,
特別針對撲救機艙火警而設計。

今日, 麻帆良市正式歡迎 Rosenbauer 新 Panther 機埸消防車登場!!
作為 Rosenbauer 最成功嘅消防車出品之一,
Panther 由第一代推出嘅款式開始,
亦成為市長 Super Bus 最 Favorite 嘅消防車款之一,
佢話因為機場消防車, 佢地執行職務嘅場地同埋要應付嘅災害類型,
有別於一般喺市區內發生嘅災害事故,
所以佢地嘅設計本身同所搭載嘅裝備已經比一般消防車令人注目,
Panther 嘅車身設計更令人留下深刻嘅印象,
全新一代嘅 Panther, 比上一代帶有更科幻嘅感覺,
當然新一代 Panther 有更多改良同更先進嘅裝備亦係無庸置疑嘅,
亦帶出左廠方强調嘅 "更快、更強、更安全" 嘅賣點。
Super Bus 仲話, 依家香港國際機場作為全球其中一個
擁有 Rosenbauer Panther 機埸消防車嘅用家之一,
先前有一架英國製 Carmichael Cobra 6x6 機埸消防車 (R11)
因為操練果陣炒車翻左, 而架車都已經有超過十年車齡,
加上為配合機場第三跑道系統嘅興建計劃,
亦有必要興建多兩個新嘅機場消防局,
以達致至少兩分鐘, 但係唔超過三分鐘內到達事故現場嘅國際救援標準,
香港消防處唔知又會唔會考慮呢款新 Panther 作為 R11 嘅替代車,
同新局嘅駐局車輛呢?

隆重歡迎!!  Rosenbauer 新 Panther 機埸消防車, 見參!!

(更多有關新 Panther 嘅資料, 可點閱以下官網參考:)
http://rosenbauer-panther.com/

http://www.rosenbauer.com/en/ros ... he-new-panther.html

正式落地!! 由アスナ歡迎呢架地上最强神豹!!

成架車樣子已經夠吸引, 不過仲未夠呢支刺針水砲咁正!!

同上一代 Panther 相會, 佢亦有搭載刺針水砲

比較一下上一代同新一代嘅設計上有乜唔同?

一齊起砲!!

四代 Panther 大集合!!
左上北京機場同香港機場 42 號車都係第一代設計

第三代設計, 電影版變形金剛 3 Dark of the Moon 中,
御天至尊 Sentinel Prime 變型成車輛型態嘅 Rosenbauer Panther 消防車,
亦係第三代設計

附送短片幾輯:

本來 Wiking 亦出左片中黑色果架新 Panther 廣告車模型,
不過實在太貴啦, 喺 "依悲" 揾到仲未計寄返埋嚟已經要成 US$160!!
而且消防車呢類車種都係用番紅色, 或者黃色車身先至襯番佢地嘅用途嘅~

留意由 2:47 開始, 本文主角登場!!

Thanks for reading~
隻色又襯得幾靚喎!
資料好詳盡, 正 !

SuperBus 兄... 你真係對車O既知識真係強!!!
UncleGongGong 發表於 15-9-2015 12:38 PM
SuperBus 兄... 你真係對車O既知識真係強!!!

邊度強啵, 我都係挑書包㗎咋... :(