Toysdaily 玩具日報

查看: 11517|回復: 6

[玩具報告] SHF Luke Skywalker from Star Wars Episode VI

冷戰遺物 - 星戰 - 復歸
我認,小時都係其中一個俾星戰帶到幻想太空的。。。
直到我食魚識lur骨,食蝦識剝殻,
lur左成堆冷戰骨同剝左plot armour出來。。。

1. 當敵人卒仔大模斯樣叫Storm Troopers
2. 見到以牆壁,石柱等做掩護的鎗戰,兒戲到呢
3. 永遠係邪惡帝國對正義共和國。但係公主又永遠唔係帝國一邊。但係呢,帝制同共和系統都係亂來的。。。Emperor Style就係Imperialism嘛。紅衫軍又叫Royal Guard唔叫Imperial Guard。。。
4. 永遠又係一個家族玩嗮
5. 鎗法好好的強大敵人只係可以欺壓平民
6. 高科技武器通常都糊糊塗塗就俾主角KO
。。。等等

Luke Skywalker,宇宙霸主Skywalker家族最成功的一人。。。
Luke 都係 “Lucas” 冇左個尾音。。。
當全銀河得你個姓有意思,仲要係“行天”時,而其他人叫叉叉曲曲姓名時,我就知到唔好得罪你全家啦。。。
今次面相真係話題焦點。之前好多師兄的論點,我在實物到手玩落時結論是:大家講得都有理。
1. 輪郭造得好好,夠深。嘴,眼,面,下爬都造到。但是都係有少少甩模線。
2. 的確,打印唔係好高清。話唔覺係假的,只係未到要鬧的地步。
3. 我再重申,玩具造型似唔似演員我唔在意。亦唔明白何解要咁執着。不過呢隻確係比較似Mark Hamill。

全身造型比例。
1. 盤骨位真係好唔掂。
2. 雖然唔係健壯型,又有心想還遠Mark Hamill,都唔使搞到身型咁樣嘛。。。腰以下真係比較難睇。

星戰有兩樣野我中意的。第一就係呢隻手套。成套戲少有的內心描寫。
係,原作中隻義手係睇唔到同真手有分別的。點解Luke要帶手套?因為:
1. 心虛。Luke自己知到隻手係“假”的。想收埋,亦都越掩飾越出色。
2. 心傷。老豆點解斬我隻手?內心的弱點未平復,點都要隱藏。
3. 老豆Ep 3反而大搖大擺招招積積。兩父子性格不同,可能只係呢度見到。。。
4. 話時話,手掌太細。大D先好睇。。。

第二樣,當然係光劍!因為,高達都係有光劍。

唔知點解,Force Users們去到打鬥時即刻由知到宇宙命運的高等智慧生物變返蠻力解決的低等動物。。。要格劍。

搏頭有向內關節,雙手持劍唔難的。不過手肘只可單向屈伸。效果冇咁自然。

其實,如果輕輕Hai下都有絕大破壞力的話,我會唔會咁浪費氣力雙手揸劍?

係我就隊到把劍最前,只係輕輕瞄準對手隻手啦。Disable左人就得架啦!
識隔空取物,再整多幾把光劍做浮游炮先係嘛,有原力唔好好利用。。。
唔係只係大叫“don't under estimate my power!” 然後只係打個關斗俾人斬左對腳嘛。。。

跳跳pose

好,你明知阿Jabba唔係好相與,你又要扮好人同Jabba講下數。又要扮送兩個你最得力的機械人俾Jabba。其中一個你仲要收埋把架生,仲要係冇野斬唔爛價值連城的光劍架生。搞完一大場龍鳳都係隊人全家。你咁叫裝人彈弓,唔叫仁慈。真係見識到Jedi的大仁大義。。。都話唔好得罪銀河霸主架啦!

唔覺唔覺講左咁多唔關玩具事。來個玩後小評:
1. 頸以上出色。同類產品應該無出其右。
2. 腰以上唔錯。搏頭向內關節處理好。雙收持劍冇問題。
3. 腰以下不坎。股關節可動少。盤骨位造型差。腳又短。同事放棄造型同可動。。。

謝謝收看:64:
謝謝師兄分享!
我吾明佢點解吾用筋肉人果種關節結構

謝謝師兄的支持!
KingwaiKing 發表於 6-9-2015 09:44 PM
我吾明佢點解吾用筋肉人果種關節結構

謝謝支持!
其實Luke的可動位並不少
只係幅度不大
搏頭向內都有
但是盤骨位差好遠
SHF出親西褲都出事
我唔介意露嚹,但而家座凳都勉強
Ching講得啱,星戰從來都係人設頂瓜瓜,劇情得啖笑,打又唔好睇
Kenobi都好無厘頭未輸先自殺,又話唔知去左邊,真係任佢講
交叉人 發表於 10-9-2015 02:20 PM
Ching講得啱,星戰從來都係人設頂瓜瓜,劇情得啖笑,打又唔好睇
Kenobi都好無厘頭未輸先自殺,又話 ...

師兄係三言兩語總結左我對星戰的睇法。
冷戰、登月,科幻,太空漫遊、oriental mystery 。。。
星戰咁啱係呢個背景適逢其會
將人類以明文神聖包裝的野蠻-劍-再用激光包裝,成為全套戲的焦點。
就故事,想套入東方人的「仁慈」觀念?只是假惺惺。
動作?只是照套70年代的拳頭同鎗戰。仲要過左咁耐到EP1至3都。。。
只係咁啱佢先將「科幻」visualise 左。。。