Toysdaily 玩具日報

[個人收藏] 舊物新玩 - Phicen Huntress 女獵人 (小改做)

本身一直想DIY一套鎧甲, 揾左唔少cosplay鎧甲製作,但人懒+手藝差, 家吓個未開工。
見 Phicen出Huntress, 毫不考慮就入手。開箱花上一小時裝上鎧甲。

個人覺得這套Huntress好唔錯 ,其實同期三款非鋼骨既 小红帽、女魔術師都好OK。
衣服上驚喜之餘,Head scuplt 進步唔少。頭雕當中小红帽當然最好, 小弟亦有入手。
女魔術師都叶OK, 但始終換上Kumik 13-31

到Huntress,原本的頭雕感覺有D怪怪地,不一直揾唔倒合心意的頭雕。Huntress就放埋左一邊。。。
前兩日揪番佢出黎,再看一下個頭雕, 虽不算漂亮但又唔係好醜,發覺怪怪地原來來自太乾浄,
獵人配上粉紅又乾乾浄浄既面。。。把心一横,加D傷痕,再把心一横,劃佢大花面。
再用青色潤色,減少乾浄感。但手藝唔夠,唔好放大图來睇。^^

巧性感啊,謝分享
VERY NICE~
不過覺得個頭同個身既比例怪怪的
頭好似大左少少咁
mf_c2000 發表於 4-9-2015 09:07 PM
VERY NICE~
不過覺得個頭同個身既比例怪怪的
頭好似大左少少咁

實物上尼個原配頭sizeOK,其實Phicen 既大B body都比較闊膊大隻,反而用Kumik頭就頭細左D。

有d似容祖兒 :58:

應該係舒琪, 雙眼距離比較寬, 嘴唇厚
唔錯。個body OK 嗎?係不係phicen新 body?
simyap 發表於 7-9-2015 02:05 PM
唔錯。個body OK 嗎?係不係phicen新 body?

Body 唔係鋼骨系列,應該係鋼骨系列之前最后一個膠骨 version.