Toysdaily 玩具日報

查看: 20637|回復: 26

[詢問] 想問煙市點賣lego散件的問題

我一直好想擁有10179 star wars 千歲鷹,但實在天價中天價,真係過唔到自己去買,想問如果我有份零件清單,煙市點那些賣lego散件的舖頭會有幫客人執得齊一套零件這種服務嗎,五千幾件零件,買得齊價錢都應該幾甘,有冇邊位師兄知道或咁樣買過
鋪頭通常好少幫你話執齊一套...
好多時係你講要邊款佢先幫你執...
加上如果你要係鋪頭執套一套砌千歲鷹入面既既散件...
根本冇可能...
散件要$萬五以上.都唔野少.
去 rebrickable + bricklink 睇下可否自己執齊一套.
要上bricklink
記下所需零件,然後格格價
你買的偏偏是10197,當年最多件數的樂高
無可能一次過就能完成買件,你講的幫你搵,就算肯,個價都砌到多半隻
ins多數拆set
只得其中一間係響bricklink買平件,貴賣番俾你
人家賣盒裝,年中無休,佢只賣散件,周不時去旅行所以你想想了
thanks各位師兄,其實唔係呢隻10179,其他跟本唔太需要咁做,係雅虎見賣四皮幾,真係買唔落手!
其實LEGO之所以多年熱買,可以自由製作都係其中一個因素,樓主何不自己唔跟設計圖自組一隻(自己既)天鷹號呢?
普通件上淘寶執大陸牌積木,特殊件先買正式lego會平好多
bbq1120 發表於 5-9-2015 10:53 AM
其實LEGO之所以多年熱買,可以自由製作都係其中一個因素,樓主何不自己唔跟設計圖自組一隻(自己既)天鷹號呢?

我本身好鍾意間鬼屋,但實在唔想比炒家賺,自己買散件砌疘間自己的鬼屋
bbq1120 發表於 5-9-2015 10:53 AM

師兄,我之所以鍾意呢架10179,係因為出得實在太好太似,非常仔細,我自己dly唔到咁
lego 10179............應該好多人也喜歡, 我也喜歡, 遲玩Lego , 只有等Lego 再出新的版本......
williamman00 發表於 5-9-2015 09:31 PM
師兄,我之所以鍾意呢架10179,係因為出得實在太好太似,非常仔細,我自己dly唔到咁

C兄你好,我地當然明白10179有幾靚幾勁啦!!!{:1_221:}
不過有時真係要理智地玩,四皮幾當然唔可能比佢啦:no:,皮幾野玩LEGO都好金下{:1_201:}...
所以我先叫你試下自己砌,(其實我都砌緊架Q版千鷹號,不過當然唔夠件啦:(...)
最後我都覺得,如果只係想砌架千鷹號自玩,唔介意既話用(淘寶平件)都未嘗係一個解決辦法...:DD
bbq1120 發表於 5-9-2015 10:58 PM
C兄你好,我地當然明白10179有幾靚幾勁啦!!!
不過有時真係要理智地玩,四皮幾當然唔可能比佢啦:n ...

我有買過一啲淘寶貨,嚟到打開啲件確係差
bbq1120 發表於 5-9-2015 10:58 PM
C兄你好,我地當然明白10179有幾靚幾勁啦!!!
不過有時真係要理智地玩,四皮幾當然唔可能比佢啦:n ...

我有買過淘寶貨,嚟到打開啲件確係差,當然一分錢一分貨,我暫時都想睇下執件先,一定無可能一次過執得齊,從來都無咁諗過,慢慢買下儲下希望砌得成,師兄你完成好後post上來分享一下:handshake:
williamman00 發表於 6-9-2015 01:36 AM
我有買過淘寶貨,嚟到打開啲件確係差,當然一分錢一分貨,我暫時都想睇下執件先,一定無可能 ...

比住呢條片你解下毒先!!!:he:

bbq1120 發表於 6-9-2015 08:30 PM
比住呢條片你解下毒先!!!

Wow.....條 link 巧正。thanks