Toysdaily 玩具日報

[新聞] TVB憑「暗角七警」報道 奪蒙地卡羅電視節新聞獎

[size=1em]外國媒體Hollywood Reporter日前報道,無綫新聞有關七警涉暗角毆打曾健超的報道,獲得第55屆蒙地卡羅國際電視節最佳新聞報道奬。
[size=1em]無綫新聞參賽報道提為「警員疑暴力對待佔領示威者」(Suspected Police Brutality Against Occupy Protester)。該獎其他獲提名的新聞報道,包括加拿大CBC電視台有關MH17烏克蘭墜機的報道、英國ITV有關伊拉克亞齊德基督徒被ISIS圍困的報道、英國BBC有關伊波拉疫村的報道及英國天空電視台有關墨西哥毒販的報道。
[size=1em]去年10月15日凌晨,無綫新聞拍攝到警方於龍和道清場期間,有七員警員將公民黨成員曾健超,帶到添馬公園圍毆約四分鐘,無線新聞早上六點的新聞報道播出該片段,旁白明確指出「警員將他抬起,帶到添馬公園一個暗角位,將他放在地上,對他拳打腳踢。」後來旁白卻被抽走,下午片段又補回「懷疑警員對他使用武力」的描述,晚上六點半新聞最終修訂為「期間懷疑警員毆打他,包括揮拳及腳踢動作」。

唔知用咩版本參賽?
dickip 發表於 22-6-2015 11:54 PM
唔知用咩版本參賽?

咩版本我唔知, 淨係知七警到今日仍未上庭, 繼續休假出 full pay!
應該是等埋發叔先上庭:DD
到底係邊個提名/交作品上去.....斷估CCTVB阿袁生一定唔準員工拎呢段新聞參賽喎:58:
鬼武者 發表於 24-6-2015 12:12 AM
到底係邊個提名/交作品上去.....斷估CCTVB阿袁生一定唔準員工拎呢段新聞參賽喎

挑! 想威但唔敢放係新聞時段播, 只敢放係偷偷張望播, PK 仲要剪走打人個段!
呢次香港警隊揚威海外啦! 多謝禿鷹! 多謝 689!應該寫埋落份施政匯報到啦! 花展入場人數都夠膽當政績, 呢 d 揚威海外唔係唔寫呀 麻?