Toysdaily 玩具日報

查看: 23552|回復: 34

[非官方產品] [第三方產品] 誠造社 SD大力士 / 猛大帥

誠造社算是新興的非授權玩具生產商,直到現在為止共推出過兩款產品,都是小弟喜歡的SD比例。第一彈是超時空要塞MACROSS,而這次介紹的大力士 (猛大帥)就是第二彈了。看來這家廠商很喜歡基地類的機械人呢(笑)。雖然定價很高,不過就這家廠商的產品都十分精緻,可玩性又高,把玩時真的感受到廠商的誠意呢。比起第一彈的超時空要塞,這次的大力士(猛大帥)有不少改進,例如加入LED燈、合金成份、MARKING等等,加上附屬品馬格斯,是完成度十分高的玩具產品呢!不過變形方面有很大困難,否則就是近乎完美的玩具了。期待第三彈!

(以下點擊小圖可見大圖)

- 高度大約等於1/100高達模型,非常有氣勢

- 整體比例大約四頭身

-  背部的造型也不馬虎呢!小腿背後的灰色部件是合金部分,而頭部後面有控制眼珠轉動和口部開合的機關

- 附屬的武器可以裝上的前臂,而本體各部分都印上標記,細節十足

-  五指獨立可動,而手肘和肩關節的活動範圍都十分廣

- 腳部的活動範圍也不錯(不過大腿要向前轉90度到水平的話十分困難),而且腳掌接地性很好

- 口部可用頭部後的機關控制開合

-  擺POSE絕對不成問題~

-再來一幅~

- 眼部和胸口都設有LED,不過電池要另購。眼珠轉動的機關基本上要開燈後才有用,效果不太明顯

- 胸口亮燈!

- 裝電池時有一個小問題,就是因為所用的鈕釦電太小,很難固定在電池盒

- 這次的BONUS--馬格斯 (通天曉)

- 雖說是附屬品,但造型比例也很好,頭、手肘、股關節和腳部都有關節,而且左手可換件。不過依小弟購買時所見,很多盒馬格斯也有脫色問題,這點要注意一下

- 接著是第一個變形型態--HYPER SPEEDER MODE。輪胎的部分是軟膠造的!這處要特別提一下,變形的其中一個步驟是要將大腿向前轉90度成水平,但需要十分用力才可能做到,而且會有很大的"卡"一聲......所以變了一次就不夠膽再試了。

- 上方一拍

- 後方一拍

- 馬格斯可站在前方

- 另一變形型態是MEGA CITY MODE

- 另一角度。馬格斯換上了替換手~

- 再來是高角度~

- 這型態和100 yen SD蛋也很配呢!

- 最後送上和第一彈的合照

謝謝觀賞!!小弟BLOG:
http://squallso.blogspot.hk/

好詳盡o既報告,依隻真係唔錯{:1_377:}
謝謝你的分享!我也有購入這產品,但還未開盒玩呢,謝謝大大題示大腿向前轉90度成水平時,需要注意十分用力才可能做到!謝謝!
這隻誠造社的SD大力士我還考慮滲線後再輕量舊化一下呢!
謝謝樓主詳細的分享 {:1_226:}

有買第一彈 (要塞)

對 誠造社 有信心

遲點呢款會購入 {:1_238:}
mpp025 發表於 21-6-2015 05:10 PM
謝謝你的分享!我也有購入這產品,但還未開盒玩呢,謝謝大大題示大腿向前轉90度成水平時,需要注意十分用力 ...

其實唔知係得小弟果隻係咁, 定隻隻都係, 轉90度係需要大力到好驚拗斷佢o既程度先轉到!:55:期待大大加工!

另外多謝各位大大回應~~
用綿花棒 渗小小(一定要是)[食油]落關節

會有幫助 {:1_205:}
司馬易 發表於 22-6-2015 09:50 AM
用綿花棒 渗小小(一定要是)[食油]落關節

會有幫助

變完影埋相唔變LU:44:

其實說明書都有講要轉到"卡"一聲, 但實際o既卡一聲大到屋企人問跌左咩野:44:
樓主:唔變都唔緊要

因為都係機械人型態 最有型 :handshake:

不過我所講關節落油的方法

砌模型、PVC成品 等等都適用

再遇上關節過緊,或者不妨一試 {:1_238:}
終於等到有大大出 post la
:43::43::43:
好鬼得意啊!:love:
司馬易 發表於 22-6-2015 11:15 AM
樓主:唔變都唔緊要

因為都係機械人型態 最有型

好, 多謝大大貼士:$
成隻野都好滿意,一路玩一路發現好多gimmick,不過我終於喺雞蛋入面挑到骨頭,佢用個隻電好貴,日本城無,去D賣電池, 錶嘅地方問,最平都要$13粒,仲要用4粒,真係好貴,希望佢下隻產品可以用D市面上容易購入+平的電池就好了。
etsc4344 發表於 23-6-2015 11:09 AM
成隻野都好滿意,一路玩一路發現好多gimmick,不過我終於喺雞蛋入面挑到骨頭,佢用個隻電好貴,日本 ...

唔知係咪小弟買果隻電渣D, 鴨記8蚊粒:Q
Squall 發表於 23-6-2015 11:38 AM
唔知係咪小弟買果隻電渣D, 鴨記8蚊粒

我都係去鴨記,問左幾間都要呢個價,之前去過間整錶嘅檔仔問,佢開價$30粒添..........不過就算$8粒,我都覺得貴,如果去日本城買到個D款式,十零廿蚊有成排了,明白製造商係就番空間揀細粒D電(實際上我睇佢裝電位仲有空間),只係提議佢地下次可以揀其他電池更加方便玩家而已。
的確平D o既電更好, 而且唔會咁難入...