Toysdaily 玩具日報

查看: 7555|回復: 14

[詢問] Hottoys Iron Man 頸背螺絲 滑瓦 的求救

各位師兄,

小弟 幾年前 集Hottoys Iron Man 頸背螺絲 滑瓦.
請問有可解決方法?

請賜教
未必次次得 , 但有個方法你可一試 ,

用支無甘尖既十字批 , 痴D AA膠係十字批頭 , 插落螺絲上等乾痴實便可轉返出來

p.s. 小心AA膠會白化
toys991 發表於 18-6-2015 11:35 AM

用支無甘尖既十字批 , 痴D AA膠係十字批頭 , 插落螺絲上等乾痴實 ...

-. 謝謝回覆, 我試試看
-. 我的是 第1代 War Machine , 頸背 螺絲滑瓦, 如用下圖的 批 OK 嗎?  感激

toys991 發表於 18-6-2015 11:35 AM

用支無甘尖既十字批 , 痴D AA膠係十字批頭 , 插落螺絲上等乾痴實 ...

Smart! I'll try this out (but not on hot toys) .

我隻mk21 胸口燈都係滑牙,我的方法就係用一個細的一字批同一個細槌。 用細槌輕打一字批入粒螺絲。唔好太大力,寧願打多幾下。到一字批食入螺絲夠深,就可以扭它出來。 打粒螺絲時,最好用野墊住檯面同公仔之間,以防檯面弄花公仔。
nwsl 發表於 18-6-2015 11:52 AM
https://www.youtube.com/watch?v=ajojoM7_2wk

用呢一個方法。

好方法,有機會試試.....................:handshake:
嘩~好似好多IRONMAN玩家都扭到滑瓦 :@ 搞到我唔敢入電池 :50:
我都係....隻mk2螺絲又係滑咗啞,好鬼激氣!{:1_220:}
jy723jy 發表於 18-6-2015 04:24 PM
嘩~好似好多IRONMAN玩家都扭到滑瓦  搞到我唔敢入電池

唉!.....   問題不在HT的螺絲, 而是有些玩家用了一枝不合尺寸的螺絲批而已, 一定要用「#00號的眼鏡螺絲批」, 才可安全地扭開螺絲。

大姐姐 發表於 18-6-2015 08:18 PM
唉!.....   問題不在HT的螺絲, 而是有些玩家用了一枝不合尺寸的螺絲批而已, 一定要用「#00號的眼鏡螺絲批 ...

我用原厰跟figure的螺絲批.........咁究竟係HT螺絲有問題定HT螺絲批有問題?:unhappy:

感覺IRON MAN送果D小型螺絲批一D都唔好用,太短好難發力,而且容易造成螺絲滑啞,都係出面買果D一盒有好多種 長身細型號 既螺絲批會妥當D!
我從來不用ht附送的螺絲批。對,要用專業螺絲批或模型專用的十字批
仲有鬆開左第一次記得上返時唔駛扭太實, 到位就停, 咁之後開多幾次都唔會整滑牙
nwsl 發表於 18-6-2015 11:52 AM
https://www.youtube.com/watch?v=ajojoM7_2wk

用呢一個方法。

這是最好的方法 . .. 我試過