Toysdaily 玩具日報

查看: 10830|回復: 26

[詢問] 重有邊到有機會後追S.H.E 獸裝機攻 nova呢?

睇完D 相好想要呀! 2007出品

Tin大D相真係好靚!!

沒有燈光、沒有靚相機,實物差得遠。。。。。。

另外,你有沒有玩過resin kit?感覺就像實心硬膠塊噴上消光。。。。。。

你是不是對這個角色很有愛?還是你純粹因爲市場不多這角色玩具所以冒名而買??

小弟影左幾張「現狀」照  樓主不妨看看:P

Resin kit有玩,其實我都無見過實物, 但係我覺得佢好有首辦果種質感, 同之前買咗完全變形天元突破, 覺得設計得好好, 所以想再入佢既野!
其實佢唔係合金,啞色都無所為啦:)
donsuper 發表於 11-6-2015 03:29 AM
Resin kit有玩,其實我都無見過實物, 但係我覺得佢好有首辦果種質感, 同之前買咗完全變形天元突破,  ...

如果你只係玩過隻天元,我可以話比你聽以前同近年既SHE出品既設計有差,以前既基本上變完一次就好少再變佢,除非你好似我咁傻將d螺絲關節痴緊晒,但絕對會傷害件玩具本身
唉,不過造型的確係唔錯,不過睇黎大家都覺得以前既出品有d問題咁wor
donsuper 發表於 11-6-2015 01:17 PM
唉,不過造型的確係唔錯,不過睇黎大家都覺得以前既出品有d問題咁wor

I got most of SHE toys. Design is great but the screwed joints may be loosened with times, so u will need to re screw them time to time. This is ESP true for large toys like Dancouga Nova.
天元is better as the weight is lower
BTW, I saw one box in Mandarake Akiba last November.
donsuper 發表於 11-6-2015 01:17 PM

我大半年前其實都買了件二手。。。歡天喜地的交收,回家打開,發覺膊頭黑色肩甲,都刮花了。加上是resin kit,刮花後還留有刮痕,刮痕變成灰白色。。。。。(但之前買家堅稱,只什麼開盒check件)。。。。。

後來我仔細研究了一下,原來,隻figure未變形放在盒中時,黑色肩甲是對住另外一個螺絲位。雖然figure是放在有海綿的盒裏,但是拿着盒搖動時,螺絲便會碰上黑色肩甲做成刮痕。。。。。。

除此以外,看起來頭的ball joint也曾斷過。。。。。。所以,買二手加上這麼貴的東西,風險很大。。。

gazza1211 發表於 12-6-2015 01:40 AM
我大半年前其實都買了件二手。。。歡天喜地的交收,回家打開,發覺膊頭黑色肩甲,都刮花了。加上是resin  ...

師兄隻野同我嗰隻一樣咁黃  唉:oh:
佢話只開盒check都咁

白色D位係咪原件無上色架?都幾黃下wor~~
genesicgaogaiga 發表於 11-6-2015 09:52 PM
BTW, I saw one box in Mandarake Akiba last November.

May go Tokyo next month, don't know its still there or not.
And I can't find any second hand online..
How much is it?
I forgot the price but much cheaper than original price.
I will be in tokyo x WF2015s, if I see it, message u.
genesicgaogaiga 發表於 12-6-2015 03:56 PM
I forgot the price but much cheaper than original price.
I will be in tokyo x WF2015s, if I see it, ...

4G兄  請問你隻nova有無呢度兩隻黃得咁嚴重呢?:die:
Tachikoma 發表於 12-6-2015 07:08 PM
4G兄  請問你隻nova有無呢度兩隻黃得咁嚴重呢?

Same, resin white can never escape from this fate