Toysdaily 玩具日報

查看: 6500|回復: 15

[玩具報告] 不一樣的鋼鐵人 - Playarts Kai

的確是一個很有特色的 Iron Man!

Play Arts 改的產品我一向有入,特別是那些將原有角色 "改頭換面" 的產品更是我的至愛,情況和 S.I.C. 一樣。今次這 Iron Man 又如何?

優點來了,首先它的外型及比例是做得不錯。最讚的當然是他的可動性了!故事中任何師氣的姿勢亦很容易擺出,和 SHF 一樣玩的時候毋須有什麼顧忌。配件不多但忠實地表達出鋼鐵人的活躍場面!惟飛行形態(背部)須要換件才能重現。

著色方面尚可,配色及塗裝很有個性。不過,QC 真是很糟...... 我揀了 N 盒才找到這一只合格的。總之花痕、塵粒、塗裝出界比比皆是!但作為鋼鐵人,沒辦法了......

希望Enix Square 在品管上可以改善一下吧!否則其是浪費了這麼好的設計。

p.s. 那堆 Batman 我是必入的了!

D.M.S. 玩味指數

外型 (40) 34
關節及可動性 (20) 16
佩件及 Gimmick (20) 14
品質管制/QC (10) 5
價錢 (10) 5

總分:74分

Next Sharing

看到這個
覺得好搭歐
野性味比較重的造型。

拍攝不錯,多謝分享。{:1_226:}
PA 我有玩吓,不過呢隻我pass ,感覺個頭太瘦…
呢隻的外型...同埋配色...唔是我杯茶
都是睇番我至愛蝙蝠仔好D
:p
我覺得呢隻變左日本嗰d超人,即係ultraman:x
Anyway, C hing既相真係有好高既觀賞價值
小弟都想入這隻 Ironman, 請問樓主大大, 有沒有影全身相好樣小弟參考 !! ??
感激 !!!

樓主影得幾型

但隻 figure 感覺太膠 , D坑線位吾夠直線 ( 用哩種軟膠料係甘 , 類似 NECA  )

看看條腰D線紋就知 , 又吾夠深.....

除非跌到$300﹣, 吾係甘既價錢 , 我加幾百買合金果D好過
但個價真係直迫十二寸
雖然感覺上係膠左d,不過好型,而且師兄d圖一流.:shiny:
我都等緊佢寄嚟.
同感~其他都OK,就係塊面太瘦:78:
U.TOYS 發表於 16-6-2015 01:09 AM
但個價真係直迫十二寸

Half of it.  :(
toys991 發表於 15-6-2015 11:02 AM
樓主影得幾型

但隻 figure 感覺太膠 , D坑線位吾夠直線 ( 用哩種軟膠料係甘 , 類似 NECA  )

That's really the same case as Neca.  Because of the material, the shape is not sharp enough when compare with other brands.

Anyway, still a good stuff after playing with it.  :)
tokyod 發表於 17-6-2015 05:57 PM
看到這個
覺得好搭歐

Perfect match! {:1_223:}
可能是顏色問題, 如果 紅, 金, 色 為主色, 可能感覺上會唔同好多