Toysdaily 玩具日報

查看: 13268|回復: 12

[玩具報告] (舊物新砌)彈珠人 海陸空合體

已經搵左一段日子,終於係拍賣到搵到一套全新ビーダマン爆外伝玩具:)
B﹣46.ボンバーソアラー (戰鬥機) B﹣47.ボンバーダイバー(潛水艇)  B﹣48.ボンバーランダー (陸戰機)所組成勇仁王合体
當中戰鬥機為頭部,潛水艇為主體,陸戰機為腳
我地俗稱的海陸空合體
對佢的印象,可以去返小學時彈珠人的書包,正是刻上海陸空合體
而當時有幸買到一套翻版
質素很好,零件也很實正可惜後來也不知放在那∼
記憶中很好玩和外型很靚,所以也好想搵返

20年前的產品,加上是愛盒人仕,盒子不完美也無所謂
盒子的雷電設計十分正
盒底發現原來B﹣46.ボンバーソアラー (戰鬥機)是Made in Korea的,也沒有所謂

B﹣46.ボンバーソアラー (戰鬥機)紫色彈珠人

這一隻可能是因為韓國製造的,有些位置要暴力和修卡位,先可以組合:(
所以用的時間比較耐
完成

B﹣47.ボンバーダイバー(潛水艇)橙色彈珠人

唔知點解,盒入面有三張說明書和貼
完成
除了彈珠人可以發射,仲有一對魚雷發射

B﹣48.ボンバーランダー (陸戰機)藍色彈珠人

最不需要組合的一隻
完成
設計上腳形很Classic

除了三機合體,還可以二合為一
變形過程

上下合起

勇仁王
戰機變形
登!登!登!登!
外形分色都一流,難怪是彈珠人的一個經典:78:
玩法,同人對戰,如打中藍色的位置,彈珠人便彈出

其他的彈珠人
~Thanks~

童年回憶返哂黎...{:1_373:}
有的機體造型,多謝分享。{:1_226:}
我細個有呢套
好耐之前掉左:help:
童年回憶呀! 一望合左體好似曾相識, 但唔記得有無買過
ching,拍左幾錢,我上兩星期掉左。。。。。

謝謝 大家支持:)
原來有咁多大大都有玩過,和對佢有印象:handshake:

其實彈珠人的爆外傳很吸引人,可惜產量不算多
買少見少,始終是模型加上彈珠設計,小朋友玩完一段時間
都好易有損壞,可以留下來而完整的很小

細個其實都有儲彈珠人,但係保養不好,好多都壞了
所以見到新的也會心動想買下
這一套買入價大約$XX頭
就是那份回憶也是值得:$

另外一方面,奇在係大陸買過翻的一隻也是自己砌的質素也很高
可以完美的變形等等應該是這個再版本http://jasonsbk.pixnet.net/blog/post/103562533-炸彈超人-爆外傳-no.49-super-bomber-armor-勇仁王合
返而當時爆外傳五的翻版,完全不能玩。。。

唔覺唔覺廿年前,我有日見隻野響屋企個櫃又黃又舊,拎出黎玩下分體,個女又要玩,唔駛十分鐘,玩甩隻腳,再廿分鐘掉晒入垃圾桶
呢套小弟都有,正野!!!
hn3221 發表於 7-6-2015 11:35 PM
唔覺唔覺廿年前,我有日見隻野響屋企個櫃又黃又舊,拎出黎玩下分體,個女又要玩,唔駛十分鐘,玩甩隻腳,再 ...

可能腳的鐵位已經生鏽
一轉圈時就很易斷
其實在影完相後,我也放回盒中
因為我見這組也是比較容易變黃
而且真的是有感情,也不太敢動
始終是買少見少了

其實除了大的機體外,果三隻彈珠人的顏色都好靚
正!!!!細個回憶!!
呢款以前都有幾隻, 但最後不見了.
小時回憶, 支持!