Toysdaily 玩具日報

[分享討論] $99簡易黑底拍攝教學 (已補完)

好文章!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!:$
Good Sharing :)
好文一篇 多謝分享 又上了一課
多謝CHing教學分享,  請問用LED燈白平衡應該點調校?
非常好的教學貼,小弟又學到嘢了{:1_377:}
Thanks for sharing !
先感謝各位朋友支持。:64:
獲益良多,正正所謂魚翅味道,豉油價錢。
Stormtrooper-HK 發表於 5-6-2015 02:38 PM
無靚DC, 用手機可否影到差不多呢??

上面所有圖都係用手機影,用手機執相的,你都做得到。
nipponya188 發表於 5-6-2015 02:58 PM
貓大大呢啲先係應該出現玩具討論區既文章! (一定好過啲垃圾問題問問問幾樓幾多樓)

不過可能錯區,因為剛好手上沒有可動12",只有1/6 PVC...
chshting 發表於 5-6-2015 03:13 PM
想知影相個環境同張相個背景點整到咁黑﹖

簡單來說就是光線因為照不到背景(牆)所以相機捕足不到光線,變左黑媽媽。

不過還是需要後期調一調光暗對比。
wallhui 發表於 5-6-2015 03:44 PM
應該係因為主體光度遠比四週環境光,所以只對主題測光時就可以做到依個效果
不過我同樣想問,點解cat大 ...

上圖係係一間無窗的房間拍攝的,但當然,夜間關燈影一樣效果。
nela 發表於 5-6-2015 04:03 PM
Cat 大無私獻出

我也有買這燈, 但就想不到可用黑夾定位 ~~~ U are wonderful ..(公司取..fre ...

其實小弟今日無聊,中午係會議室試新燈,膠片及夾都免費。
kaijinx1 發表於 5-6-2015 05:10 PM
多謝CHing教學分享,  請問用LED燈白平衡應該點調校?

今次用手機,試左幾個白平衡之後,發覺效果以自動白平衡最好。
如果對白平衡有興趣的話,可以參考呢個POST,試試簡易後製:

http://toysdaily.com/discuz/foru ... page%3D1&page=1
Catcat大對燈好正!:46: