Toysdaily 玩具日報

查看: 7713|回復: 15

[其他] [詢間]DX超合金 VF-25S Renewal 易爛位?

如圖所示,紅圈中為背包連接機身既部份,隱約可見一道白色痕
其實呢隻已經係我第二隻VF-25S renewal版本,一隻係30th盒,另一隻冇30th個貼紙既,第一隻同樣係呢個位出事,但第一隻直情斷開左
果個位其實好牙煙,成個背包既負重壓晒落佢度,如果加埋Super/Armored Pack唔敢想像會點,而呢個部份係成個背包板塊最薄既塑膠位
又好奇怪,我兩隻都係同一邊出事,唔知係我變形時兩邊用力唔均勻定點啦…
想問你地既VF-25有冇呢個問題?定係只係25S先有事???

有兩隻仍在盒中的表示憂慮
Tachikoma 發表於 4-6-2015 06:06 PM
有兩隻仍在盒中的表示憂慮

其他有冇呢個情況?
頭像被屏蔽
这么重的背包,靠那2个转轴关节负担,根本就是设计结构问题,只要长期挂ap背包,都逃不出自爆的命运
頭像被屏蔽
紫月葵 發表於 4-6-2015 11:36 PM
其他有冇呢個情況?

------有時間看一下^^------
我而家就將中間果塊原本可以拆出黎既淺灰色塊甲當固定將佢地痴住(圖中你都見到有少少膠水漬),好彩呢塊甲唔影響任何裝甲
I recommend holding up the armor or tornado like this:

cf18 發表於 5-6-2015 02:57 AM
I recommend holding up the armor or tornado like this:
你呢隻25S有冇1樓個情況?
Super Parts對boosters好似細對d,唔知情況會唔知好過Armored Pack果對呢?
紫月葵 發表於 5-6-2015 08:54 AM
你呢隻25S有冇1樓個情況?
Super Parts對boosters好似細對d,唔知情況會唔知好過Armored Pack果對呢?

Mine have no problem so far.
係唔係B型態罰企先咁? 如果裝AP甲 F型態長時有冇問題?
白色方舟r 發表於 25-7-2015 10:13 AM
係唔係B型態罰企先咁? 如果裝AP甲 F型態長時有冇問題?

係變形時出事,包括變G mode時扣果個背包支架時有時要將個背包往上推,及變B mode時要將背包往下屈呢兩個動作
我最後如1#同8#所講咁將果塊淺灰色既膠件痴埋佢作為一個額外既支撐,暫時唔見再有咩進一步既損耗
My 25F renewal with super parts is fine, no such crack.
百鬼咁夜行 發表於 25-7-2015 12:36 PM
My 25F renewal with super parts is fine, no such crack.

我呢隻(第二隻)又未到crack,暫時只係有白痕姐,由活動個背包時白痕有伸縮既表現黎睇,似係呢隻(灰色)膠料既特性
事實上舊版既VF-25S,亦有人報告過比其他幾款易爛,可能灰色膠弱d?