Toysdaily 玩具日報

查看: 4663|回復: 15

[分享討論] 既然KA呢排有番d起色, 有個相關問題想問下

之前Ching個個話KA出唔到貨, 淨係識做辦, 查實佢隻Mk42最早係
幾時開訂架? Ching們最早o既單係幾時落訂呢? 到呢輪發貨過唔過1年半?

點解咁問呢? 就係我想估下KA對合金figure產品開發能力, 有經驗如HT,
做合金IM平均1年半, 之前PI就1年半至兩年, 唔知KA開發能力有幾高?
我就21-6-2014訂架
其實都係一年左右派
唔明d人做咩話佢唔派貨 一年並唔過份 如ht隻45都要年半 仲唔知有無delay
我覺得係睇間公司投入幾多資源,決定佢幾時派到貨
笨大隻合金hulkbuster5月尾訂,出年1月就出到貨,total 8個月,快hot toys成倍…
realtonyhi 發表於 29-5-2015 11:58 PM
其實都係一年左右派
唔明d人做咩話佢唔派貨 一年並唔過份 如ht隻45都要年半 仲唔知有無delay

1年算好快喎! 話晒都係第一隻, 咩經驗都無,{:1_377:}
可能比人話遲原因係KA開訂遲, 又老吹話自己Q1
出到貨, 而HT又早過佢好多發貨(咁當然HT比佢早開訂嘛),
最後加埋d打手, 就比人一種好慢好遲o既錯覺!

咁隻KA HB官方話Q2出貨, 我估佢Q3應該十定無問題卦{:1_208:}
今日上去訂43個時,聽到門口個哥哥仔講話44係2015年Q3先派貨...

唔可以簡單出貨時間長短比較…做100件貨用一年,同做10000件貨用一年,根本係兩回事。等於將蘋果同橙比......
numan123 發表於 30-5-2015 02:53 AM
唔可以簡單出貨時間長短比較…做100件貨用一年,同做10000件貨用一年,根本係兩回事。等於將蘋果同橙比.... ...

我只以完成可量產工序到第一批量產出貨為準作比較, 即產品開發時間,
開發時間長短先係間公司能力o既表現,  至於Ching着眼點
就放左落生產度, 咁當然係將蘋果同橙比啦!

再講, 生產中/完成後仲有一個重要程序, 就係QC,
當第1個batch既成品qc(好o既qc係成個生產過程中不斷進行)
完成就負運出貨. 當中只有開發同qc係間公司最重要角色.

至於Ching你講o既生產數量問題, 根本同間公司能力無太大真接關係,
數量主要係睇訂單數量加預算數量, 再決定生產規模, 根本如果開發同qc掂,
所謂生產100件同10000件所用o既時間唔係咁significant, Ching唔見HT接幾多單
都好, 都唔會1次過發貨, 原因有好多可能性, 其中係就算佢接10000訂單, 佢可以分10個
或者如Ching所講100 batches生產再派貨, 亦可能一次過生產10000個去派, 但後者
要考慮派貨能力(行政成本)同存倉成本.

所以, 當第一批量化qc完成無問題成品(即係唔係辦, 亦唔係少量生產, 因為少量生產
唔合乎成本效益)出街, 就足以見到間公司產品開發能力, 當然以KA為例現階段評價仍
然係大早, 畢竟現階段佢只有一隻1/9可動合金人偶, 但一路比較下一路等或考慮
訂貨予否唔係壞事丫!

講開發能力之高, 我只想到笨大, 不過佢亦有不足之處, 就係qc有時唔太穩定,
尤其以MIC產品為多, 反之MIJ o既Gunpla就真係開發同qc都一流{:1_377:}
King Arts 官方facebook公佈日期及時間截圖

King Arts 官方facebook 公佈發貨訂單日期截圖

其實ht隻whisplash mark 2都等年幾啦,又冇人插?有幾多係真心唔耐煩定打手?不用解釋啦(利申:本人兩間公司產品都欣賞同有買)
首日單送復盟三寶??? {:1_375:}
不過我估無幾多個攞得到{:1_376:}
新公司無業績backup, 第一日會有幾多人訂大家可想而知……
搞咁耐先派到一日訂單,實際有幾多客戶能夠有貨到手實在存疑……
其實令人擔心的,是這公司信和舊舖的「往績」,有ching說是在階旺走過數的人兄所設立,階旺走過一次、信和舊舖又走過一次,之後轉手KA,所以少不免令人聯想KA也是同一幫人。所以問題在於「信心」或「信譽」,而不是在於「工序時間合不合理」。

我個人當然想,KA就算是同一幫人,也希望他們改過,重新認真做好這盤生意,讓玩家多一個選擇。:78:
neoneo 發表於 30-5-2015 10:02 AM
其實令人擔心的,是這公司信和舊舖的「往績」,有ching說是在階旺走過數的人兄所設立,階旺走過一次、信和 ...

請問"在階旺走過數"即係發生咩事, 講來聽聽等好似小弟咁
唔知道o既Ching參考下都好丫{:1_215:}
今次各大blogger發佈的相片視頻都有正面回應,有助宣傳同日開訂的hulkbuster……
但始終貨未真正到手把玩,很難對KA的印象改觀……