Toysdaily 玩具日報

返回列表 發新帖
樓主: cyberkamiry

[玩具報告] Hasbro 孩之寶 Hulkbuster 重新上色 (02/Jun 新加 usb 供電)

上色已經一流,加埋燈就冇得頂
markuse 發表於 5-6-2015 02:33 AM
师兄~~~~请教一下,只野系软胶定硬胶呢?

本身膠質係令身軟膠(小小軟,唔係模型既硬膠質地),上色前一定要用 primer ,如果唔係食唔實啲油。(會好易甩油)
福佳 發表於 5-6-2015 05:09 AM
可否分享下d 用左乜野油 and 油的number?

Primer : Gaia Multi Primer
紅色 : 第一層黑色(gaia 02),第二層金色(Gaia 122),第三層透明紅(Gaia 41)
銀色 : Mr color 銀 (8號)
金色 : 第一層黑色(gaia 02),第二層金色(Gaia 122)

主要噴筆上色,細節用筆塗(如:手指位)。
cyberkamiry 發表於 5-6-2015 12:42 PM
Primer : Gaia Multi Primer
紅色 : 第一層黑色(gaia 02),第二層金色(Gaia 122),第三層透明紅(Gaia 41 ...

謝謝高人指點!我近一年多無噴過野,都係時侯幫隻hulkbuster上色了。
cyberkamiry 發表於 5-6-2015 12:36 PM
本身膠質係令身軟膠(小小軟,唔係模型既硬膠質地),上色前一定要用 primer ,如果唔係食唔實啲油。 ...

明白晒,多谢师兄~
支持手作!!!{:1_377:}