Toysdaily 玩具日報

查看: 5578|回復: 18

[詢問] 牛仔衫發黄...有咩解救?

如題, 我隻woody牛仔衫(白色位置)開始發黄同起毛粒...有無辦法?

thx ching:64:
係,洗亁淨,㷛起放凍浸一晚甩黃漬8、9成,不過有試過好舊衫效果吾太好,因為黃漬真係太勁....原色部分(黑色)吾會有事,我試過多次先敢講。不過小弟都係好久以前上網學,點知得咗!試下,放心吾傷件衫,要比少少耐性。小弟經常好無聊試用試驗好多清潔用品同清潔方法,都係見到忍不住同各位師兄分享
1:49 漂白水,浸15分鐘,唔得,再浸多陣!
seals 發表於 26-4-2015 03:20 PM
1:49 漂白水,浸15分鐘,唔得,再浸多陣!

thx ching! 但會否影響黑色部份?:62:
marveldchero 發表於 26-4-2015 03:59 PM
thx ching! 但會否影響黑色部份?

有機會變淡!:handshake:

明白! thx ching!!
頭像被屏蔽
我試過用牙膏擦 有用架 但未必可以去哂所有黃色
keishu 發表於 27-4-2015 11:09 AM
我試過用牙膏擦 有用架 但未必可以去哂所有黃色

ching都係woody出事?{:1_215:}

sorry 講得唔清楚 我唔係WOODY但係都係白布發黃~
:49::49::49:溫師父!?
買菠菜,用水煲20-25分鐘,等凍,菜水係緑色,吾洗怕,放落去浸一晚隔夜,之後D黃色就會甩晒!因為菠菜可以化解蛋白質,試下,我試過好多次,大部分都9成得,平時D衫黃左我就係甘解決

謝分享!係咪洗乾淨成棵放入去㷛就可以?
8838kim 發表於 28-4-2015 02:53 AM
買菠菜,用水煲20-25分鐘,等凍,菜水係緑色,吾洗怕,放落去浸一晚隔夜,之後D黃色就會甩晒!因為菠 ...

黑色部份會否變淡?:handshake:
8838kim 發表於 28-4-2015 02:53 AM
買菠菜,用水煲20-25分鐘,等凍,菜水係緑色,吾洗怕,放落去浸一晚隔夜,之後D黃色就會甩晒!因為菠 ...

學到野{:3_144:}