Toysdaily 玩具日報

查看: 15635|回復: 7

[詢問] 買相機!

女友就快生日,想送部可換鏡頭DC比佢,有冇師兄有好介紹?自己冇玩開,唔知點揀!
你去DC fever 問比較好喎!
實際的型號不清楚,但女生用的話,條件上要考慮:
1 相機體積不能太大,否則難於拿上手使用。
2 重量也是考慮要點,對焦、瞄準、找目標也是需要時間的。
3 簡單的使用方法,除非你想她多依賴你。
4 相片的傳送,可考慮相機有內置WIFI的,或使用SD-WIFI曲儲存卡,可方便使用。
其實 ... 最方便唔係 電話 咩 ... :he:
Vince 發表於 27-4-2015 02:42 PM
其實 ... 最方便唔係 電話 咩 ...

電話是方便,但真的是影相的話,它是連惾瓜機也不如的等級。
對焦的準確度、快拍的速度、陰暗時的影像捕捉度等,不用我多說,大家應該也體會過吧?
所以相機到現在還是有生存的空間。{:1_203:}
mfleo2010 發表於 27-4-2015 06:12 PM
電話是方便,但真的是影相的話,它是連惾瓜機也不如的等級。
對焦的準確度、快拍的速度、陰暗時的影像捕 ...

咁我又有啲保留喎! 宜家有好多電話嘅拍攝能力已經好唔錯架啦! 好似我用嘅Iphone 6咁, 我覺得比起相機都唔輸洩喎! (利申: 我係用單鏡機D700!!) 最緊要係識點影啫!  
手機影非常方便,我用緊G3都算唔錯!
頭像被屏蔽