Toysdaily 玩具日報

查看: 13936|回復: 14

[分享討論] Gaia GP-02 Premium Red 發色測試.

今次是製作 Tamiya Ducati 1199, 噴紅色一向都好難掌握, 今次轉用 Gaia GP-02 Premium Red, 第一次用, 少不免要做測試.  :)

今日試o下用唔同底色, 睇o下邊個最o岩自己.

三隻膠羹都先上 Gaia EX-01 打底.

跟住就用 Gaia T-06 Thinner, 1:3 比例, 總共噴o左三層.

白光光管下, 相片出o黎, 唔知大家睇唔睇到個分別 ? :em41: :em41:

自然光

=======================

總結

可能係圖片上, 大家未必睇到個分別. 我肉眼所見, 白底 同 黃底 出o黎個效果比較光, 紅色都靚, 但係唔多實淨, 同我想要o既 法拉利 紅有D差距 , 三隻底色裡面, 以 粉紅色 發出o黎個紅色最實淨同比較接近法拉利紅. 所以我會選用 粉紅底色 去發色.

呢個只係我好簡單咁試o左幾隻底色, 唔同深淺o既 粉紅色 底應該都有唔同發色效果. 其他師兄可以因應自己需要再試一下.

Thanks for watching  :)
少少進度.

Engine

TopStudio 的蝕刻片套裝

Tamiya  Front Folk 改件

個幾月, 就係做o左咁多多. {:2_273:}
謝謝大大分享.:D
支持支持{:1_226:}

我用 star bright brass 打底

Thanks, 我比較少用金屬色發色. :)  發表於 25-4-2015 07:19 PM
thx tutorial

i like yellow base

三個紅色都靚的, 輪實淨程度, 粉紅色底比較好. 不過呢隻 GP-02 油都幾貴, 唔會成日用. :)  發表於 25-4-2015 07:41 PM
請問是否因為紅色油的均勻度或厚度不夠,所以使底油(白、黃及粉紅油)產生色效的混色作用(不是兩種顏色溶合在一起的混和色)?{:1_215:}

多謝技術分享。{:1_226:}
mfleo2010 發表於 25-4-2015 08:08 PM
請問是否因為紅色油的均勻度或厚度不夠,所以使底油(白、黃及粉紅油)產生色效的混色作用(不是兩種顏色溶 ...

其實每一種油, 都有唔同遮蓋力, 遮蓋力高o既油 (例如 黑, 白) 好多時會作為底油,  遮蓋力低o既油, 由於無法完全遮蓋到零件個底色, 效果出o黎會變得差.

對於遮蓋力低o既油 , 一般會用底色進行 "發色", 紅, 黃, 綠, 藍 呢D, 我多數會用純白底油. 金屬色我會用光黑作為底油. 又例如 透明色系, 你無底色, 佢根本發揮唔到個功用.

呢度有遍文, 好似係版友寫的, 解釋得好詳盡, 可以睇一下.  :)

http://www.wormxtoy.com/2012/10/blog-post.html
goahead 發表於 25-4-2015 08:29 PM
其實每一種油, 都有唔同遮蓋力, 遮蓋力高o既油 (例如 黑, 白) 好多時會作為底油,  遮蓋力低o既油, 由於無 ...

卒之明白當中的概念了,又明白多一點知識了。{:1_208:}
多謝解釋及參考網詀的推介。:77:
其實黃底出來會偏橙紅...不過相對白底來講就比較鮮紅..

魔幻紅,我會先噴光黑,再噴金,先再上红色,實好多

Thanks, 我今次用o左 粉紅色 做底色. 由於 GP02 係透明色, 金色做底色, 我驚會太閃(由其是係強光下) , 不過我都會試o下, 因為仲有一架 Mini 未砌. :)  發表於 28-4-2015 07:53 PM