Toysdaily 玩具日報

返回列表 發新帖
樓主: hmsam76

[其他] 天氣返潮,小心發霉

新手問,夏天35度以上就會有溶膠情況嗎,定再加上濕度高。
咁應該點做:no::cool:
我定期放吸濕器係房周圍~~
我間房異常潮濕..

買抽濕機囉,我用左三年,irm無底褲變色,其他膠衫公仔都無爆膠。
多謝提醒 , 真係有發毛
D紙盒吸晒水氣, 溶解了. :die:
我都有放濕度計入玻璃櫃, 本人覺得抽濕機都冇咩用, 一見濕度計升到80度以上, 最有效就係開冷氣.
我都係勁開抽濕機:)
il168 發表於 20-4-2015 11:04 AM
我都有放濕度計入玻璃櫃, 本人覺得抽濕機都冇咩用, 一見濕度計升到80度以上, 最有效就係開冷氣.

請教師兄,放個濕度計在櫃內是否真的有效提供到櫃內同櫃外的濕度有分別? 見師兄用此方法,值得借鏡仿效,誠心請教...{:1_220:}
ChiuJai 發表於 20-4-2015 11:35 AM
請教師兄,放個濕度計在櫃內是否真的有效提供到櫃內同櫃外的濕度有分別? 見師兄用此方法,值得借鏡仿效,誠 ...

有效的, 如果你個玻璃櫃比較密封, 櫃內櫃外係有明顯濕度羞別...最緊要係於玻璃門啲gap位唔好太寬..我會用透明膠條封gap...
il168 發表於 20-4-2015 11:50 AM
有效的, 如果你個玻璃櫃比較密封, 櫃內櫃外係有明顯濕度羞別...最緊要係於玻璃門啲gap位唔好太寬.. ...

用透明膠條封gap,不影響開合嗎?定還是遇上潮濕天氣下至封?(師兄莫見怪)
點都好,多謝師兄此方法,遲吓做櫃值得參考....so good!{:1_220:}
櫃入面放啲備長炭好似都有用。