Toysdaily 玩具日報

[分享討論] [速試新油] 極光紅 SD 新自護號

近期買咗隻新油極光紅, 見呢排天氣咁乾就拎咗嚟試吓效果~ {:1_210:}

日光照
留意新自護裝甲
右邊係 光黑底 -> 極光紅
左邊係 星光鐵 -> 透明紅
紅色油帶少少紫藍色既反光, 就係呢隻油特別既地方~ {:1_208:}

晚上打燈效果
留意新自護裝甲
右邊係 光黑底 -> 極光紅
左邊係 星光鐵 -> 透明紅
小弟打燈麻麻......
效果唔係好好... {:1_372:}

暗光時紫藍反光比較弱, 甚至會無, 就會變返做朱紅色, 因為用咗黑底, 所以隻紅色變深咗

問過朋友既意見, 用極光紅一定要先準備光澤表面做底先, 今次我就用咗光黑底.
黑底灰 -> 3 層光油(用T-06開)
其實...... 應該用一層032終極黑先再噴光油效果應該更好... :shy:

反光程度大概係咁, 唔算好滑, 下次可以再好啲.... :74:

噴一層極光紅既效果, 比較淺, 所以完成品我噴咗兩層。

大家可以對比一下金屬色同極光紅既效果 :77:

呢隻新油都幾特別, 紅色得嚟有夕少迷幻既味道...
暫時心水, 覺得呢隻紅色用嚟噴玫瑰祖魯同埋朗基勞斯之槍應該都會好正! :handshake:

謝謝! :!

C Hing勁wor{:1_211:}
支持支持!

地神油反光係最好的.但光油氧化後易變化.不能持久維持.2-3年度要重噴.
效果不錯,多謝分享。{:1_226:}
過程認真處理。
師兄手工唔錯,不過隻新油感覺好似指甲油

這種方法不是不好(其實各施各法,辦成就好),而是Topcoat(極光紅層)難控制.鏡面有機會失效.易出事.
我寧願是super metal銀+(90%光油+10%極光紅=透明極光紅)安全些.
我喜歡左邊果隻色調多d~~~~~~~~~~~~
kamwah9915 發表於 15-4-2015 02:41 PM
這種方法不是不好(其實各施各法,辦成就好),而是Topcoat(極光紅層)難控制.鏡面有機會失效.易出事.
我寧願是 ...

噢! 多謝師兄連圖都畫埋! {:1_223:}
小弟噴油都係新手~
多謝指教~ {:1_377:}
豬潤 發表於 15-4-2015 05:26 PM
噢! 多謝師兄連圖都畫埋!
小弟噴油都係新手~
多謝指教~

C hing.

不是新手不新手的問題.許多專家都有用此方法(沒有針對討教的意思):64:.
每種方法都有些重點要知道,風險何在.
知道後成功率自然增加.不然摸餐飽不知問題何在.