Toysdaily 玩具日報

查看: 12825|回復: 25

[個人收藏] 友人的重塗作品【SHF 超級撒亞人孫悟空】

其實之前我都分享過一次,但最近友人再有大作,所以再攞出嚟影多次。

第一款我簡稱為重口味型,因為怕陰影唔夠明顯突出,所以托友人可以重手啲,當時我覺得好靚,但見過友人最近嘅大作之後就知道我當時嘅決定係錯:(:(

第二款我簡稱為官圖型,一直都覺得通販版官圖悟空一定有上陰影,如果唔係邊得嚟層次咁分明,於是再托友人仿傚官圖噴多隻。

兩款比較,各有特色。整體上兩款都只係頭髮噴上不同顏色嘅陰影,以及衣服上噴上橙色陰影。

第三款,我個人覺得係巔峰之作,全隻仿傚SDCC配色,衣服/腰帶/腕帶/頭髮/面相/各種手形/膚色都重新上色。

同之前兩款比較,見到眼底摺痕淡咗,眼線幼咗以及由黑色轉為深啡色。

之前講過當時重手嘅決定係錯,以下幅圖已清楚說明。

好可惜仿傚SDCC版嗰隻悟空唔屬於我,友人話要留為紀念,我只係見靚得滯借嚟影相,要還嫁:unhappy::unhappy::he:

最後慣例P一張先。

好手工!可以放上ebay賣。

請問樓主是怎樣ps的
:$ 配色真係好正呀, 我應該練十年都冇可能有呢種手工

但個人認為SDCC最值錢的地方很眼神, 冇通販嗰種邪惡
建議樓主可以抹淺眼柱周圍的黑色, 會更似SDCC:)
taken 發表於 12-4-2015 10:22 AM
好手工!可以放上ebay賣。

賣都賣比我先啦。:46::46:
leah周 發表於 12-4-2015 11:17 AM
配色真係好正呀, 我應該練十年都冇可能有呢種手工

但個人認為SDCC最值錢的地方很眼神, 冇通販&#22000 ...

其實已經處理過,原裝SDCC都有啡色眼線。
CHING真係幸福~~我有圖1OR圖2既已經好滿足:)
真係正! 不過我估個高人唔得閒再幫人上色吧!:56:
D色水好掂{:1_377:}
貪錢怪 發表於 12-4-2015 09:50 AM
請問樓主是怎樣ps的

用筆刷,即係paint brush。
小諾 發表於 12-4-2015 06:22 PM
CHING真係幸福~~我有圖1OR圖2既已經好滿足

第三款,即係最靚嗰款唔係好嫁,要還返比人呀。
宇宙之王者 發表於 12-4-2015 07:17 PM
真係正! 不過我估個高人唔得閒再幫人上色吧!

因為佢係為興趣唔係為賺錢,所以好睇佢心情同有冇時間。
iorik 發表於 12-4-2015 03:47 PM
其實已經處理過,原裝SDCC都有啡色眼線。

SDCC版 悟空的啡色眼線比較淺色,同面部啡線比較少,所比通販神得多。

Ching你呢隻跟SDCC上色都好掂!{:1_377:}
係到抽水一貼PS圖

超西永遠最好睇都係黃髮, 橙髮真係唔靚.
denniskwong 發表於 13-4-2015 11:12 AM
超西永遠最好睇都係黃髮, 橙髮真係唔靚.

同意超西係黃髮�金黃髮+綠眼
睇左好多Custom重油,睇得出Bandai出品係幾無誠意!