Toysdaily 玩具日報

查看: 6451|回復: 26

[分享討論] 失敗了的地台

成日覺得,一件靚玩具:handshake:,應該配一個靚的地台,或者玻璃箱。但眼見市面上的成品,都未能合心意:oh:,所以只好嘗試自己做一個test type。

30CM X 30CM的平方,原本估計足夠1/100模型用,原來我估計錯誤:no:,又離開5CM邊鑽洞放燈,更加錯誤!

8CM高,點解咁高?一陣會知

因為要安裝這個無線開關,有點大,所以要高一點。

就是安裝這兩種LED燈

內部構造

裝完之後很大打擊:sad:,點解中間位置咁少,應該係估算錯左:shy:

但點都好啦!都要試試效果,用個15CM機械人試試

前用高燈,好多個影,又見到後燈

開後低燈,馬上變了神祕人{:1_214:}

試試掉轉,用後高燈,好光呀!:blame:

前低燈,效果一般

全開

P.S. 失敗乃成功之母,希望下次效果好D,謝謝觀看

頭像被屏蔽
唔錯,繼續努力:)
等個仔 {:1_377:}

如果前高燈果時背景用黑底會不會好啲?
也是不錯的經驗,多謝分享。{:1_226:}
燈柱安裝在四個盡角位置是否會比較好?中間的展示空間會大一點。
帥兄唔做板底?鏡好易爆wor.
已經好叻啦 ~ {:1_377:}
bungykit 發表於 8-4-2015 10:53 PM
帥兄唔做板底?鏡好易爆wor.

因為依個係test type 囉
mfleo2010 發表於 8-4-2015 10:52 PM
也是不錯的經驗,多謝分享。
燈柱安裝在四個盡角位置是否會比較好?中間的展示空間會大一點。

其實開頭打算還有玻璃箱呢!
留名支持師兄DIY{:1_203:}
好正{:1_377:}奈何自已無技術無時間去做
鏡面是玻璃還是膠?
其實個台幾靚吖,只係燈光效果未掌握好啫,師兄加油噢{:1_377:}
咁樣整一整成本高唔高?
幾靚喎!
好勁!{:1_236:}DIY地台,雖然你話是失敗作,但我已經認為好得{:1_377:},
位小D可能放細隻D,  RG,ROBOT魂囉!