Toysdaily 玩具日報

查看: 8514|回復: 29

[詢問] 其實店鋪賣一件玩具可賺到幾多?

有時聽人講佢地賣一盒 gundam / 超合金, 都只係賺十蚊八蚊, 其實真定假?
倒算一下:
》假設一個煙士信鵝細鋪租金爲四五萬 +人工2萬不到 + 燈油火爉2千 = 固定成本爲7萬。
》》一個月30天,那樣一天固定成本爲約兩千多。
》》》唔計死貨壓着資金,件件都能貨如輪轉。如果每件賺20元,每天都要賣出一百多件才打和。
》》》》如果賣不了那麼多,又長做冇執粒,那就是說,毛利不止20元一件咯。
(》》》》》當然,現在興收訂金,拿走別人未來的錢頂住。。。長期就變成雪球。。。最後着草咯)

頭像被屏蔽
我買了一些NECA toys, 店主說店鋪所帶來的利潤低,工作時間長...我認為成本大約是30 %售價...但不包括所有費用(租金,工資)
那家商店已經倒閉 :help:
要睇賣咩,同點樣賣{:1_203:}

(利申)自由市場,只要唔存在 行騙成份 或 寡頭籠斷 對於所謂(天價)並無非議。
例如 (信鵝)3樓,有店舖 賣日網價3000円景品700多港圓 ,折合20幾算。

(嗰間鋪部份商品去到30算,千2、3都有)日本阿馬遜只係幾千円{:1_214:}
我同意樓上,只要唔存在行騙成份,很難說天價...企業可以賺或賠錢!!市場會告訴你合理價格.如果價格真的是不合理(買不起)我會放棄. (像戰狼300) 玩具讓你快樂, 但少玩一個都不會死 :p

又例如以前喺 (煙士) 後來搬咗去(街旺),差唔多專做高達嘅  無頭髮肥胖四眼叔叔。

舊貨~平買(收)高賣,新貨入定~等幾年後絕版,連MlA都可以賣原價4倍{:1_220:}

1日只要賣到2、3盒嘢 都夠晒做{:1_218:}

不過有樣嘢一定要提,開任何價 係賣家嘅自由(完全無問題)

但係佢收2手 呃人當新賣,就係行騙{:1_216:}
頭像被屏蔽
曾經行過弧仔, 聽到佢地講都係賺樓主所講嘅價錢
有時聽人講佢地賣一盒 gundam / 超合金, 都只係賺十蚊八蚊, 其實真定假?真!!!
當你一件賺廿蚊, 好似神話EX咁每間分店當你賣200隻, 都係得4-5000左右, 但一個月有幾多咁好賣的東西? 初步計鋪租都好勉強唔好話出糧比咁多店員, 所以真係賺廿蚊一件就能開咁多分店?

街旺嗰間儲落大量魂shop唔講。
講近D。剩係舖面已經有3盒R魂刹帝利(普通版)賣過K。

1年前市面見725$。

我親耳聽過佢講(佢同人吹緊水),入定D靚貨等絕版。

擺幾年冇咩所謂
{:1_218:}

我諗除咗賺取零售既利潤,應該仲有代理俾既找數折扣,當然買得曬的話應該啱數既,如果唔係不如唔開舖,而且amiami成日都20∼30%discount,唔通叫佢哋自己嘔出來咩{:1_214:}
應該賺多賺少都有
拉上補下
不過真係要等啲老細出嚟分享吓 (笑!)