Toysdaily 玩具日報

查看: 7965|回復: 23

[詢問] 孤仔訂價改動尾數一問

大家好, 有關"精分似進取咗?減價戰?"
http://toysdaily.com/discuz/forum.php?mod=viewthread&tid=235910&extra=page%3D2&page=1
呢個POST既討論, 入邊講到孤仔訂價改動果個問題
因為我睇左好耐都唔太明白 唔知有無人可以解釋一下比我聽?
例如我訂鋼加SHF既 但過幾日見到佢個訂價降左 咁我到時係應該比原先個尾數定係平左既尾數?
如果尾數可以跟番佢平左既訂價, 係咪取貨果時同佢單聲就可以?
因為我見個POST入邊話唔改單都有得減番 希望您地可以解答我個問題 THANKS :)
至於原來個post似乎爭執都幾多 而且都發左一段時間
我諗住唔推舊post唔係果到回覆了
截至現在,在下喺咁多間店舖訂玩具,有一間,值得一提:攞貨時出面賣得貴嘅,佢會同我講“來貨價高咗,所以要比返多啲錢平返個差價呀!” 如果攞貨時,件貨插水,佢地又會收返你訂貨嗰陣時個價個喎!邊間嘢咁識做生意?!“乳罩船”是也{:1_226:}
頭像被屏蔽
在下訂卡辛時標價是$485的,後來佢哋降價至$455,於是在下比返張單佢哋改,佢哋話唔駛改了,到貨後會照平返比我,,,,,,哈。咁唯有等著瞧吧!
我有次去拎貨時,聽倒佢地D擬似大老同D細嘅慎重地講話D yen平左,人地拎貨時記得要平翻俾D客,所以我相信佢地公司角度真係想平翻俾人。

現實上…心比心…小店員角度…我打份幾千蚊工,有返工已經算係咁,大老同我講D野我幾上心真係好睇個人,分分鐘喱頭講完去個廁所冇左件事
我係灣仔果邊拎咁多次佢都係自動波收平個價俾我的......中間唔駛改單
月光.Laputa! 發表於 27-3-2015 08:53 AM
我有次去拎貨時,聽倒佢地D擬似大老同D細

如果佢地個人工係幾千蚊就係咁講...
不過佢地人工隨時高過D寫字樓打工仔...
小堅 發表於 27-3-2015 09:33 AM
如果佢地個人工係幾千蚊就係咁講...
不過佢地人工隨時高過D寫字樓打工仔...

上次偷聽到mk果班最少起碼萬2, 不過要計翻佢地工時長過寫字樓
原來係咁 多謝咁多位解答!
因為訂貴左有得平番真係史無前例 所以諗住問下 唔該晒!
yugi 發表於 27-3-2015 10:49 AM
上次偷聽到mk果班最少起碼萬2, 不過要計翻佢地工時長過寫字樓

佢地底薪再加佣金...
所以應該唔止...
見佢貼紙請人都5位數字...
嘛∼呢個月隻skl攞貨時,佢地都主動講個價平咗,有得減番∼∼
但係隻史達........佢地自己個賣價都好甘&#21523;,所以冇得平....>.<
不過平心而論,賣價平&#21655;有得減,貴&#21655;唔會加∼∼有得幾多間做到?∼^^‘’
艾雷 發表於 27-3-2015 11:24 AM
嘛∼呢個月隻skl&#25886;貨時,佢地都主動講個價平&#21655;,有得減番∼∼
但係隻史達........佢地自己個 ...

訂後唔加係應份事...
但係會減就讚下...
唯一唔好處係減後你要記住個新價錢...
其實如果你唔係去開睇,可能都唔知減左...
有時好多人以為佢同精口價一樣,所以上網睇返精口個價時...
未覺得佢地冇減到...
因為有時同精口個價相差十幾廿蚊,有時未必減...

我訂巨蟹個時冇就錯好似58x,之後減第一次55x...
之後再減第二次變51x...
到出貨時最後係47x訂同現同價...
成日行開知佢減價就好,但好多師兄都係專登落去訂野...
咁就麻煩D...
我係灣仔果邊拎咁多次佢都係自動波收平個價俾我的......中間唔駛改單 x 2
信和三樓試過問佢話拎貨時自動減, 但拎貨個陣要主動問先減返
白少一 發表於 29-3-2015 09:49 PM
截至現在,在下&#21946;咁多間店舖訂玩具,有一間,值得一提:&#25886;貨時出面賣得貴&#22021;,佢會同我講 ...

所以賊船越做越唔掂囉。