Toysdaily 玩具日報

[詢問] Sad貨。。。你中過未?

wingjapan123 發表於 22-3-2015 12:50 AM
點sad啊!!死哪我時時買翻去都無開箱睇!邊隻!說來聽聽

師兄有無神話?
ex水瓶腰甲電鍍起水泡,ex白羊錯手甲,天間星肩甲爛件及船電鍍甩色。。。
gumfx 發表於 22-3-2015 12:48 AM
老變日版大黃鋒中過, 舖名就唔開啦,因為唔覺得同舖有直接關係.
btw, 從來唔信日版會特別好, 今次更加相信 ...

日版。。。算吧啦。。。
我隻日版ex白羊兩隻角奉送大量克又克唔晒的點點。
司馬易 發表於 21-3-2015 11:51 PM
老實講……玩具嘅定義因人而異

玩開Hi Fi,幾10萬(剩係對前置)嗱叭

玩具都只是一件商品,同買衫買鞋甚至買樓係無分別。

sad貨只是一個代名詞,含意係商品出現問題。

有無師兄買到一部有問題的手機或板腦會繼續用,唔去代理度換,當無事發生過?

好多商品生產質素係可以控制到,既然廠方已經投入資金生產,時間亦用了,點解仲有咁多sad貨,早排高達next扭蛋全sad,我都係第一次見。

sad貨的出現到底係消費者或是廠商的問題?

我只是用自已的經驗來同師兄們討論一下,可能有人覺得我無聊,但唔講並不代表唔存在。

所有商品都是真金百銀去買,消費者對商品當然有合理祈望啦。問題是現在完成品玩具質素半斤無八斤。
錢進進 發表於 22-3-2015 02:47 AM
玩具都只是一件商品,同買衫買鞋甚至買樓係無分別。

sad貨只是一個代名詞,含意係商品出現問題。

山高皇帝遠……

如果你是生產線的前線員工,因為你的工序而出現次貨,請問你會點處理?
在流水作業的程況下,當不良品、組件,超過士啤數(通常為2%),便會不夠單數出貨。

後果可大可少。(對於作為員工的你,或是作為代工的廠商)

作為QC,如果客人要求是全Q

像是聖衣神話這類貨

一盒貨拿上手末必會Q多過30秒

再說……代工的廠商是簽了約的

遲了貨期,便要賠錢給客人。

而工人 在工序交出的次貨太多,自然有被解僱的危機。

這就是原因。
其實係錯件,爛件定油出間先,錯件只試過一次!油出間個d一定有家啦!
所以好多鋪都唔會因QC問題而換貨,除左錯件缺件爛件
代工廠商的QC,很多時 巧婦難煮無米粥。

像是要在一大堆(上色出界、離模時弄花組件、電鍍不良……等等)被抽出的次件

揀D無咁(爛)嘅,攞黎 湊夠數 组裝出貨,唔易做。
中sad貨係命水既問題...唔關幫襯邊間店既問題...
Sad貨人人都會有機會中...我都中過不少,
如果只係上色花油問題,自己能力上可以收補到既咁就自己收補翻就可以啦~
錯件就冇計!一定攞翻去換~

都有2個比較直接嘅方法唔中所謂嘅sad貨。

第一,唔買,第二,買咗死都唔開。

第三 放咗sad貨入過盒{:2_244:}
比市價平就要預左中硬:cool:
司馬易 發表於 22-3-2015 04:30 PM
代工廠商的QC,很多時 巧婦難煮無米粥。

像是要在一大堆(上色出界、離模時弄花組件、電鍍不良……等等) ...

:78:多謝師兄分享,小弟現都睇化小小了。
:angry:不過有時真係好激氣,想吐兩句平衡下。
iorik 發表於 23-3-2015 02:30 PM
都有2個比較直接嘅方法唔中所謂嘅sad貨。

第一,唔買,第二,買咗死都唔開。

:)係呀,現買少啲完成品玩具,
:43:砌番模型仲開心,效果好唔好都係自已操控。
philipchanmk 發表於 26-3-2015 09:32 PM
比市價平就要預左中硬

:58:一啲啲啦,gundam converge盒旦都ok啦。