Toysdaily 玩具日報

查看: 6289|回復: 17

[其他] SR合金腳鬆問題

近期小弟先開始收集Sr合金。
在買了勇者王初版後,終於明白腳軟和鬆問題,
但好好彩,自己用盡力,最後都分拆到個ball同膠腳,更維修到,現在可動又實。

想問下,
1.隻隻sr對腳設計同ball位設計都好似勇者王一樣,可以拆左對腳後,再將個ball分一半? 定有些sr係唔可以將隻腳同ball分開?或就算拆到,個ball唔可以分開一半?
因為我見帝王萬能俠,天元個黑ball好似唔似可以分開兩半。

2.我剛好有隻新買,玩了不久就覺得開始鬆。
但點折都拆唔開隻腳同ball,有咩方法易啲拆開?
因為依家越扭越鬆。

3.如果在不能拆開情況下,有無咩建議維修方法?
在ball入面放一啲ab膠入個ball度,令到支軸無咁鬆?

其實只係隻初版勇者王設計問題...
所以再版個時,佢已經修改左...
其他SR軟腳,我暫時都係得隻SR擊龍神...
那扭得多腳鬆的問題呢?
因為我依個月買了6隻sr,但擊龍神無買。
除了勇者王外,有另一隻扭得多,變得超鬆。

那你有無試過拆擊龍神出黎修理?
對腳同個ball可以分開嗎?
我隻gfg成身都好似食左軟骨散咁, 但隻大獸神就成隻都緊到郁唔到一扭就"格格"聲
wing55699 發表於 16-3-2015 10:45 AM
那扭得多腳鬆的問題呢?
因為我依個月買了6隻sr,但擊龍神無買。
除了勇者王外,有另一隻扭得多,變得超鬆 ...

我個隻擊龍神就咁擺係到冇扭就一邊鬆...
因為佢大脾個BALL JOINT位係合金黎...
所以我唔知點整...
大鐵衛同豪快王都係 一拎起對腳就鬆到自動拍埋:(
我無買過任何一隻龍神,所以唔知個ball係點樣?
其實勇者王個ball記憶中都係合金,但只係可以分開,所以修理到。
那擊龍神的ball設計係咪一樣?

其實我出post就是懷疑不是隻隻sr隻腳ball不是和勇者王一樣。我眼見,如天元突破的lagann,個ball係鐵黑色,我望唔到個ball組裝接合逢位,亦拆用了好大力都分唔開大腿和個ball,所以想知係唔係隻隻sr都可以拆開個大腿和個ball,
還有係唔係所有ball都可以分拆。
wing55699 發表於 16-3-2015 11:18 AM
我無買過任何一隻龍神,所以唔知個ball係點樣?
其實勇者王個ball記憶中都係合金,但只係可以分開,所以修 ...

我上網搵唔到擊龍神個張...
淨係搵到超龍神,唔知係唔係同一個設計...
因為擊龍神係魂限,所以我都唔敢點搞...

依類joint又真係難啲,我會加啲野痴實小小佢。

ching 請問點拆呢?我都想FIX 返我隻GGG,有冇教學?
THX!!
頭像被屏蔽
勇者王唔算難,
你大力拉條大腿,令條大腿同個ball joints分開,
會見到個ball有“羅斯”位,扭開佢,加啲有“痴”力野入去,上返個ball就ok。

不過係難拉大腿和上返條大腿。
反而我驚佢脫色多:blame:
我隻真三一都腳軟
我將腳鬆的在ball入面加ab膠就算了。