Toysdaily 玩具日報

查看: 7187|回復: 10

[詢問] 水貼軟化劑

請問用水貼軟化劑上水貼,痴上去之後要清除水貼難唔難?  
請問要怎樣乾淨地清除水貼?
水貼軟化劑會否傷害模型件?
唔該各位~
水貼軟化劑會否傷害模型件?
一般是水性膠水,不會傷害模型件.

如果要成張原好無缺咁起返張水貼出o黎, 我覺得無乜可能.

如果只係想清理張水貼, 可以用  遮蓋膠紙 或者 寶貼膠 , 慢慢黐返佢出o黎.
貼左水貼既玩具,如果成日攞上手玩,會唔會好易令水貼脫落。
噴消光/光油就安全好多
goahead 發表於 9-3-2015 05:34 PM
如果要成張原好無缺咁起返張水貼出o黎, 我覺得無乜可能.

如果只係想清理張水貼, 可以用  遮蓋膠紙 或者 ...

用左水貼膠水,都可以用 遮蓋膠紙 或者 寶貼膠 黐返佢出o黎?
Rayman 發表於 10-3-2015 12:19 PM
用左水貼膠水,都可以用 遮蓋膠紙 或者 寶貼膠 黐返佢出o黎?

如果水貼上面無噴到好厚o既 光油 或 消光 , 可以的.
用水貼軟化劑會令水貼好脆弱,不過就算乾咗仲有可能移得到
最好塗上之後立即將水貼移好,用棉花棒吸走多餘軟化劑
最後噴coating鎖主,油性coating有可能會溶化張水貼

如果用咗水貼膠水就好難mit番出黎了
etoile 發表於 10-3-2015 03:17 PM
最好塗上之後立即將水貼移好,用棉花棒吸 ...

C Hing您這個是標準答案,正確的.{:1_377:}
但現實還要看水紙用料而定.一些水紙"好料"到用模型膠水才可貼實.:26:
什麼setter,softer都無法貼好(表面層膠厚到無朋友).:64:
所以我不回答第一第二條問題.有時很難做出明確的答复.:no:
etoile 發表於 10-3-2015 03:17 PM
最好塗上之後立即將水貼移好,用棉花棒吸 ...

如果成日攞上手玩,應該用水貼膠水好d喎?  不過就痴左難除
我其實有唸法,有時想同d玩具換過d水貼,但又想攞上手玩,所以先咁樣問
如果想"同d玩具換過水貼"
玩具最好當然是用超聲波機洗.但一般家庭沒有超聲波機.
可以用水浸1-2天博膠水熔
又可以用拋光布慢慢磨.最多週圍顏色淺左.