Toysdaily 玩具日報

查看: 25854|回復: 43

[玩具報告] 磁鋼合金 MSG-01 Kotetsu Jeeg

Action Toys 出品的磁力鐵甲人Jeeg,在沒有延期的情況下,三月頭就來到大家手中了∼

盒面

盒背

每件部件都獨立包裝∼

支架及台座放在發泡膠盒底

與超合金魂GX-01R鐵甲萬能俠比較,高度大至一樣∼
金屬件:胸、下身、小腿及各磁石關節。雖然不夠萬能俠重,但拿上手還是份量十足的∼

正面

左面

背面

右面

合體∼∼

其他附件:左右開手各一隻、絕招合手一對、替換用大腿一對。
武器:大炮一支、噴射鑽一對及背部部件。

更換大腿部件,可以提腿至90度角

小腿膝後有一塊可以拆除的部件,拆除後膝關節可屈曲至90度∼
當初好擔心這塊蓋仔會好易甩,到手後發現這塊蓋仔都有磁石的!唔會好易甩∼

可以做出單膝跪的動作∼

飛拳!

上半身可動性
胸部有一個關節可作小幅度前後左右屈曲,腰亦可以小幅度左右扭

手踭屈曲度不到90度

膊頭有齒輪關節

大炮∼

飛天鑽∼

裝上背部零件可把飛天鑽掛在背上∼

然後,就是大家都好關心的磁力強度∼ 去片∼

http://youtu.be/Jtmn-RA67Q8

磁力的強度十分好!!腰部上下兩個磁石一樣十分強∼
除了兩膊連接胸部的關節,其餘磁石關節位都有橡膠圈,作用應該是加強磨擦力,令關節更穩固吧∼

-----------------------------
這隻Jeeg我覺得是身型比例最好的一隻∼
面相亦非常接近原作∼
塗裝尚算合格∼

缺點方面就是手踭及腳踠關節可動幅度不足,以及未有白馬。
希望白馬及其他武裝可以快些推出吧!!:$

http://youtu.be/Jtmn-RA67Q8

幫你直接貼 utube 既片

唔該晒∼ :D  發表於 9-3-2015 12:17 AM
活動性始終是磁力關節的死穴來的。
不過這一套看起來,磁力關節還蠻牢固的,不像巴拉達及合金魂版般脚軟無力。
拍攝不錯,多謝分享。{:1_226:}

CHING d 相影得唔單止正!仲好毒喎:*
果d join位銀色磁石好易氧化......我隻Evo光速電神擺左2-3個月係櫃...已經氧化及出現少少秀漬:angry:.....其實應該用沙銀會好好多......
請問同cm's jeeg 系米一樣?
頭像被屏蔽
鑽仔貢正, 一定支持支持. {:1_208:}
頭像被屏蔽
Mr.九流 發表於 9-3-2015 06:48 AM
請問同cm's jeeg 系米一樣?

當然唔一樣
兩隻喎個價都唔一樣.
parts就cm's多嘢玩d.
合金成分磁鋼依隻多啲多.

超港人 發表於 9-3-2015 07:26 AM
當然唔一樣
兩隻喎個價都唔一樣.
parts就cm's多嘢玩d.

size 呢? Action Toys d 隻高 d ??
本身有 cms 果隻,不過見到 d 隻可以做到 單膝跪地 都有 d 興趣 :78:
頭像被屏蔽
Vince 發表於 9-3-2015 10:37 AM
size 呢? Action Toys d 隻高 d ??
本身有 cms 果隻,不過見到 d 隻可以做到 單膝跪地 都有 d 興趣

有size比cm's高d d d
有興趣就要入.
:57:低玩呀.
正分享 !!
之前見有鋪有單馬出. 是否也是這廠 ??

早前無入Arcadia 版就是等佢呢 !~
nela 發表於 9-3-2015 11:27 AM
正分享 !!
之前見有鋪有單馬出. 是否也是這廠 ??

單馬是Evolution Toy出的.
冇隻馬要扣分:no:
頭像被屏蔽

未必無
AT相信有機會出埋隻馬...

多謝分享,靚相靚玩具,唯一問題係貴咗少少:oh: