Toysdaily 玩具日報

查看: 9467|回復: 11

[玩具攝影] [Macross Zero] ARCADIA VF-0D

自2006年推出VF-0S,相隔9年終於推出VF-0D,當年好似話出唔到雙座艙變形,之後就無消息
雖然價錢貴左好多,底座都無,不過都係乖乖俾錢:sad:

(盒面好靚,循例影一影)

一眼睇哂,要讚既係跟機有兩條天線 (反光影唔清... sor)

錶板交足功課

同樣係1:60,新版瘦左+對腳分閞

終於齊腳,等到VF-0S都黃哂 (0S出果時已經唔係純白)

刻紋差不多 (新版淺d)

翼位無透明件,改為實色

測試過0D係無磁石係腳,加上外型不同,係用唔到裝甲

基本外形大致相同 (小分別,例如後轆位置內裝甲,手扣鎗位置,尾勾橫紋...)

白色機肚

金屬膝關節可拉長,比舊版實淨好多,角度更大

變形結構一樣

高度其實差不多,不過0D可以拉高膝關節

雙座艙cover位明顯長左

金屬關節,可伸縮

ZERO系列齊腳

今次VF-0D內外同舊版差別不多,但造功紮實好多,
舊版邊沿位多為鈍角,導致多虛位,
新版邊沿較利,整體較為緊密

影相時0D底座係借用SV-51/YF-22,
YAMATO出既Display Stand/Display Base均不能用,要買就要買arcadia出 (本人最鍾意依種設計)
http://www.arcadia.ac/products/detail.php?gid=209&ls=0095&ca

VF-0S同0A翻出機會好大,希望會有Reactive Armor消息~

結構還算不錯,多謝分析說明。{:1_226:}
多謝師兄分享{:1_208:}
終於見到Zero齊腳post, 很滾動:$
舊版自己只入咗SV51紫機,新版0S 0A已經公佈今年內推出, 應該會入隻0S, 祈待會有Reactive Armor
Thanks for sharing
我都成日好驚我D白色玩具變黃
師兄齊腳相好震撼!:46::46::46:
恭喜師兄0系齊腳:77:我都忍痛入咗,起初嚴佢對手個變形冇改到,驚玩爛所以冇玩,呢兩日有時間幫佢畫線同貼貼纸,嘩真係眼前一亮呀!我都期待翻出0S呀
新版的0S同0A已经确认2015年发售,灰模图都公布了,不过参照0D呢个定价,0S同0A就。。。

0S無display都慢慢變黃,白色野死症,無辦法~

拎VF-0D同VF-0A上手, Figher真係分別不大
唔同DX超合金,ver1/ver2咁大分別
加上本人display Figher mode多,少變形
就算出新,最可能只買VF-0S (如果出Reactive Armor)

之前無買既朋友,就唔需要考慮咁多 :75:

頭像被屏蔽
{:1_377:}{:1_377:}{:1_377:}
超感謝樓主美圖、用心和詳細的講解和分享。不過不知這次背部有否改善呢?
呢隻戰機mode好正, 但都及不上VF 4G, 可惜上次無買, 現在已天價, 請問有無消息會再出VF4G ?:help: