Toysdaily 玩具日報

查看: 6694|回復: 18

[改造交流] 翻砌HGUC RICK DIAS

記得當年睇Z GUNDAM第一集,心想: 點解大魔係忠既?點解馬沙揸大魔?加上RICK DIAS基本上由頭出到尾都有,好多人用過,亦有3個叫得出名既角色死係佢裡面(主角老頭同馬沙的兩個手下),所以印象好深。
去年無意中看到RECKLESS STUDIO出的首辦,覺得非常非常靚,就去整咗隻,但被我強行加上了大量關節後,變了手長脚長既怪獸。心心不憤下決定再砌隻HGUC改好佢。

HGUC Rick Dias 屬早期的HGUC(第10號,黑色機),15年前既出品,好多水口及夾口,加上沒有2重關節,可動有限,身形比例又肥又矮,需要較大改動才好看。
主耍改造包括:
1. 腰部加長;
2. 膝部關節加長;
3. 脚部加了一些DETAIL,換金屬動力喉,另加了些金屬鑼絲;
4. 改動大腿BALL JOINT,由於原設計的BALL JOINT太入,限制了活動範圍,故此換了WAVE的BALL JOINT以及改變了BALL JOINT位置,另後裝甲改為可動,減少對大腿的干涉;
5. 脚掌換了DOUBLE BALL JOINT,增加可動;
6. 加上金屬噴咀;
7. 手拳換了壽屋的手拳,改了原本的BALL JOINT,增加可動;
8. RICK DIAS 拿火箭炮時常常被背部的噴射器干涉,故此噴射器與背包連接位改BALL JOINT,而噴射器則換了RECKLESS STUDIO的件;
9. 背包與BEAN PISTOL改以機械臂連接;
10. 火箭炮改短,加了一些DETAIL.

前後用了近3個月

雖然未算超可動,但我相信比MG可動更高。

下一隻應該會改一隻更舊的HGUC,產品NO.3 渣古3改.......又有排搞。
隻腳掌甘核突 點解唔執下

頭部紅色成頂帽咁既?

印象中同片中好唔同
頭像被屏蔽
手工噴工都是大師級.一流!{:1_211:}

請參考hguc no.94,疾風戴亞斯,那是隊長機專用的頭蓋,原本是给馬沙用,但後來馬沙專乘了百式

過獎啦,我離大師級很遠很遠,連自己加刻綠都未做得好,又唔識舊化.......
大腿的裙甲不夠大塊,其餘不錯。
多謝分享。{:1_226:}

很精美的一台Rick Dias啊!沒有了紅棕色的Rick Dias又有一番格調喎!師兄如果有最事前素組圖不妨一併貼上作比對,讓我們更清楚師兄的改造心血!

我剛買到它的MG版,是否一樣不改不好看嗎?模型我是只看而不把玩的,不過如果擺到D型Pose當是好事啦!
daddy 發表於 3-3-2015 09:13 AM
很精美的一台Rick Dias啊!沒有了紅棕色的Rick Dias又有一番格調喎!師兄如果有最事前素組圖不妨一併貼上作 ...

素組我沒拍照,借下些網上圖片供閣下參考:

HGUC官圖

MG是不錯的,放心買

RECKLESS STUDIO 的首辦
隻紅色好靚, 白底紅定?
shwong 發表於 3-3-2015 10:16 AM
隻紅色好靚, 白底紅定?

白底灰,MR HOBBY 新安州用紅色
不錯,不錯,睇完搞到我都想買番隻搞搞佢。
Nice sharing, thanks
i also like RICK DIAS{:1_223:}