Toysdaily 玩具日報

查看: 6198|回復: 13

[玩具報告] mafex小丑短評

呢隻joker算係公認高水準既figure,造形一流,
個人覺得頭雕只謹次於ht,6吋黎講絕對係top class

一流面相,上色水準相當高
呢隻成品隻隻個妝都有d唔同,有d好厚,有d好薄,
眼神亦有小分別,買既時候要睇多幾盒

笑樣亦唔錯,夠癲,不過QC就一般,有d個樣笑得好滑稽

最正既detail,真鏈

褲既燈芯絨質感做得幾好,皺摺亦自然
皮鞋頗detail,有乾掃上色,唔係黑色一舊

不過缺點都唔少,有d直頭致命

官圖啤牌係咁

成品係咁,色唔同晒,仲要唔係隻隻有花,大down grade

關節!呢隻野關節係超級化學,開盒一郁就斷左隻腳掌
小弟已經係非常小心,都死,要打樁自救
其也脆弱關節仲有上臂同臗關節

衫既質感亦係一個問題,電影入面係絨料(大褸同入面件背心)
玩具用消光面會較接近絨既質感,可惜成品係半光澤,似皮褸多過絨褸
消光同半光成本應該差無幾,唔明點解唔用消光

小弟正考慮將上半身消光,可惜天氣太濕噴唔到,天氣乾d再試
請問師兄joker係唔係會關節鬆軟?
比克 發表於 28-2-2015 04:07 PM
請問師兄joker係唔係會關節鬆軟?

膝頭同上腰有d軟, 但影響不大
上臂關節扣唔實, 隻手轉轉下好易成隻甩出黎
反而有d位過緊比較大鑊, 腳眼同膊頭, 隨時玩爛
其他關節鬆緊岩岩好

kboy 發表於 28-2-2015 04:21 PM
膝頭同上腰有d軟, 但影響不大
上臂關節扣唔實, 隻手轉轉下好易成隻甩出黎
反而有d位過緊比較大鑊, 腳眼 ...

多謝師兄細心回覆{:1_377:}
頭像被屏蔽
原本覺得好正,但睇完d 真人,真係差好遠,真人真係好型
床上的波兒 發表於 28-2-2015 08:09 PM
原本覺得好正,但睇完d 真人,真係差好遠,真人真係好型

咁又冇得比既, 始終只係玩具, 又未到ht果種收藏品級數&價錢
題外話, 小弟玩開bandai貨, 雖然成日覺得b社搵笨,
但去到關節呢d咁務實既位, b社都算交足貨,
mafex呢個系列, 仲脆弱過sic :( (中左自然爆果期sad貨既朋友當我冇講過啦下...)
E 個價錢已是超值!
已入,整體唔錯,其實關節位唔算太脆弱,只要唔好慣性當笨大式關節咁扭就ok
呢隻兩百幾值得買呀
我果隻扭來扭去都冇事哦!
呢隻真係平靚正{:1_377:}
我個隻OK冇問題...
仲拆左成大褸黎玩...

kboy 發表於 1-3-2015 02:13 PM
咁又冇得比既, 始終只係玩具, 又未到ht果種收藏品級數&價錢

如果挑骨頭, neca 會似些。